Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η Ακολουθία του Νιπτήρος, ή πως ξεπλένουμε κρίματα, χρήματα κι ιδέες...

Εἶπεν ὁ Κύριος· τίς γὰρ μείζων ἐστίν, ὁ χρυσὸς ἢ ὁ ναὸς ὁ ἁγιάζων τὸν χρυσόν;

Λέω εγώ: είτε έτσι είτε αλλιώς ο χρυσός δε χάνει την αξία του.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Το ιστορικό-κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο της νηστείας

Του Γιάννη Κορδάτου

Οι αιτίες της καθιέρωσης των νηστειών στο Χριστιανισμό

Τι μεσολάβησε λοιπόν, ώστε ο χριστιανισμός μέ την πάροδο του χρόνου να καθιερώσει δύο μεν ημέρες τη βδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή, ως ημέρες ακρεωφαγίας, κατά τις οποίες μάλιστα να απαγορεύεται και το λάδι και το κρασί, άλλες δε μακροχρόνιες (σαρακοστές);

Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να το εξετάσουμε στενά από θρησκευτική καθαρώς άποψη, αφού ο αρχέγονος χριστιανισμός δεν γνώρισε τέτοιου είδους νηστείες. Άρα υπάρχει άλλη αιτία, που γέννησε και καθιέρωσε τις νηστείες, όχι μόνο της Τετάρτης και της Παρασκευής, αλλά και τις μεγάλες, τις πολυήμερες (σαράντα μέρες προ του Πάσχα, άλλες τόσες προ των Χριστουγέννων, 15 μέρες τον Αύγουστο κι άλλες μικρότερες).

Όσο οι χριστιανοί αποτελούσαν μικρές κοινότητες (εκκλησίες), μπορούσαν να συντηρούνται με τα κοινά δείπνα και συσσίτια (Αγάπες). Από τον δεύτερο όμως αιώνα και δώθε, τα πράγματα άλλαξαν. Οι χριστιανοί πλήθαιναν και οι κοινότητές τους αντίκριζαν σοβαρό πρόβλημα διατροφής. Και ναι μεν αναγκάστηκαν ν΄ αλλάξουν την εσωτερική τους διοργάνωση και να διορίζουν έναν επόπτη φροντιστή, τον επίσκοπο, αλλά και πάλι δε μπορούσαν να εξοικονομήσουν όλα τα τρόφιμα, που χρειάζονταν για τη διατροφή των πιστών. Κι ακόμα στις εκκλησίες - κοινότητες άρχισαν να προσχωρούν και εύποροι, που με τη δύναμη που διαθέτανε, καταργήσανε τα κοινόβια και τις «Αγάπες». Έτσι παρουσιάστηκε και ένα άλλο ζήτημα. Μέσα στη χριστιανική παράταξη υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί, που οι μεν ζούσαν πλουσιοπάροχα, όπως και οι ειδωλολάτρες, ενώ οι φτωχοί ζούσαν με πολλές στερήσεις.

Ήταν επόμενο λοιπόν, να δημιουργηθούν παράπονα καί διαιρέσεις, όπως μας πληροφορούν τα γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας εκείνου του καιρού. Από την αιτία αυτή οι πρεσβύτεροι και οι επισκοποι, από τη μιά μεριά για να εξοικονομήσουν τρόφιμα και από την άλλη για να σταματήσουν τις διενέξεις και τις αντιθέσεις ανάμεσα φτωχών και πλουσίων μέσα στις χριστιανικές κοινότητες (εκκλησίες), θέσπισαν τις διάφορες νηστείες, δηλαδή την αποχή από τα φαγητά, που έτρωγαν οι εύποροι. Το μέτρο αυτό απόβλεπε σε δυο σκοπούς: Πρώτο, αναγκάζονταν οι πλούσιοι χριστιανοί ορισμένες μέρες να τηρούν την ακρεωφαγία και να μην τρώνε λάδι, ψάρια, γάλα κ.λπ.. Έτσι εξομοιώνονταν με τους φτωχούς χριστιανούς. Δεύτερο, γινόταν εξοικονόμηση τροφίμων (μια και οι πλούσιοι νήστευαν) και αυτά προσφέρονταν στην κοινότητα, ώστε να τρώνε κρέας, λάδι, ψάρια, αυγά κ.λπ. και οι φτωχοί. Γι΄ αυτό στη Δύση επικρατούσε η θεωρία, ότι η νηστεία είναι έργον άξιον μισθού (meritium) και συνεπώς εκείνος που νηστεύει, γλυτώνει από τις αμαρτίες του. Η γνώμη αυτή, το καταλαβαίνει ο καθ΄ ένας, πως είχε υποβλητικό χαρακτήρα σε πλούσιους και φτωχούς.

Για να είναι όμως απαράβατες οι εντολές για την τήρηση των νηστειών, πήραν το κύρος Συνοδικών αποφάσεων, καί προπαγανδίστηκε η ιδέα, πως οι νηστείες προέρχονται από τους Αποστολικούς χρόνους. Άρα θεσπίστηκαν πολύ παλαιά και καθιερώθηκαν από τους Αποστολικούς Κανόνες.

Οι λόγοι θέσπισης πολυήμερων νηστειών στο Βυζάντιο

Απ΄ όσα έχουμε πει ίσαμε δω, ο αναγνώστης καταλαβαίνει πολύ καλά, πως η βυζαντινή αυτοκρατορία αντίκριζε άλυτα δημοσιονομικά και παραγωγικά προβλήματα.

Έπρεπε να εξευρεθεί τρόπος, ώστε από τη μια μεριά να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία και η αλιεία και από την άλλη να παταχτεί έμμεσα η αισχροκέρδεια, Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που επιβλήθηκαν οι σαρακοστές. Το μέτρο ήταν γιά την εποχή εκείνη σοφό. Οι δυό μεγάλες σαρακοστές, την άνοιξη και στην αρχή του χειμώνα ήταν προστατευτικές της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας. Η ακρεωφαγία, που επιβλήθηκε για θρησκευτικούς λόγους, ενίσχυσε πάρα πολύ τους δύο αυτούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Τα ζώα, μικρά και μεγάλα, δε σφάζονταν, η αναπαραγωγή τους αύξαινε και μαζί δημιουργούντανε σταθεροί όροι γιά την αύξηση τής παραγωγής τού γάλακτος και την ανάπτυξη της τυροκομίας. Έτσι, μια που ορισμένες εποχές η ζήτηση κρέατος, πουλερικών, τυριού, αυγών κ.λπ., περιοριζόταν πάρα πολύ, μαζεύονταν αποθέματα και δεν υπήρχε καμμιά ανάγκη να γίνεται εισαγωγή. Αντίθετα, γινόταν εξαγωγή.

Οι ίδιοι λόγοι επέβαλαν και την αποχή από το λάδι και το κρασί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Η ελαιοπαραγωγή, όπως και τώρα, ήταν τοπική. Όλες οι επαρχίες δεν είχαν ελαιόδεντρα. Εξ άλλου, κι εκεί που υπήρχαν, δέν καρπούσαν κάθε χρόνο. Παράλληλα, από διάφορες αρρώστιες και άλλες αιτίες, η ελαιοκομία βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση. Άρα το λάδι σπάνιζε. Στις αιτίες αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τη δυσκολία της μεταφοράς του από τόπο σε τόπο με τα μεταφορικά και συγκοινωνιακά μέσα, που υπήρχαν τότε.

Μα και η αμπελουργία περνούσε μεγάλη κρίση και το κρασί, όπως το λάδι, δύσκολα μεταφερόταν. Από τις αιτίες αυτές, αν κάθε μέρα ήταν ελεύθερη η κατανάλωση των προϊόντων αυτών, δε θα υπήρχαν ποσότητες αρκετές και η αισχροκέρδεια θα οργίαζε, όπως γινόταν και στην προχριστιανική εποχή.

Επίσης και για τα ψάρια, που κι αυτά μπήκαν στον κατάλογο των απαγορευμένων τροφών, οι ίδιοι λόγοι συντρέχανε. Δεν απαγορεύτηκε γενικά η αλιεία, αλλά περιορίστηκε η κατανάλωση. Κι αυτό γιά να παστώνουν τα ψάρια, ώστε να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα παστών, που διατηρούνται και ευκολομεταφέρονται, κι έτσι να υπάρχει πάντα μεγαλύτερη προσφορά από τη ζήτηση. Αντίθετα, άλλα είδη θαλασσινών προϊόντων (αστακός, χταπόδια, καλαμαράκια κ.λπ.) , δεν ήταν απαγορευμένα ίσως γιατί η αλιεία τους με τα τεχνικά μέσα που διαθέτανε, ήταν δύσκολη και συνεπώς δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην αγορά.

Μα και ένας άλλος λόγος επέβαλε τη νηστεία στο λάδι και το κρασί: Γίνονταν μεγάλες εξαγωγές. Όμως, όπως ξέρουμε, τις εξαγωγές τις έκαναν οι μεγάλοι ιδιοκτήτες. Αυτοί λοιπόν, μιά που οι μικροί αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί δεν κατανάλωναν το δικό τους λάδι και κρασί, με το να μην υπάρχει μεγάλη ζήτηση, το πουλούσαν φτηνά στους μεγάλοκτηματίες και αυτοί με τη σειρά τους κάνανε εξαγωγές σε άλλες χώρες κι έτσι κέρδιζαν πολλά.

Μόνο μ΄ ένα τέτοιο αντίκρισμα μπορούμε να εξηγήσουμε την αιτία, που επιβλήθηκαν και καθιερώθηκαν στην αρχή μεν οι μικρές νηστείες κι αργότερα οι σαρακοστές. Η Εκκλησία της Ανατολής στην προκειμένη περίπτωση με το να καθιερώσει την αυστηρή αποχή από ορισμένα είδη τροφών δεν έκανε τίποτε άλλο παρά εφάρμοσε μέτρα, που ήταν μέτρα ανάγκης για μιά δυσμενή εποχή. Εξυπηρέτησε δηλαδή την εθνική οικονομία του Βυζαντίου.

Διαβάστε περισσότερα στην Ελεύθερη Έρευνα

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

love by Queen

Πού μπορει να σε οδηγήσει μια λεξούλα!

Αναζήτησα τραγούδια των Queen που να περιέχουν στον τίτλο τους τη λέξη love. ...Και βρήκα θησαυρό, αληθινά διαμάντια.

Αφορμή στάθηκε η επιθυμία μου να ξαναθυμηθώ την εκπληκτική διασκευή που είχε κάνει ο θεός Freddie Mercury στο τραγούδι των Platters, The Great Pretender.

Πάντα με εντυπωσίαζε ο σαρκικός τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια του. Αυτός ο άνθρωπος τραγουδάει με κάθε κύτταρο του σώματός του. Αυτός που γεννήθηκε για να αγαπάει (I was born to love you), αν και ήξερε ότι η πολλή αγάπη θα τον σκοτώσει (Too much love will kill you).

Και να λοιπόν 7 τραγούδια που δείχνουν το βαθύτερο είναι του Freddie Mercury, αυτό που έντυνε με το προσωπείο της τέχνης του (γιατί ήταν Μεγάλος Υποκριτής): τον έρωτα αλλά και την μητέρα όλων των ερώτων (Mother love). Δείχνουν την απουσία, το κενό αλλα και την αναζήτηση για την πλήρωσή του (Somebody to love).

Δείχνουν όμως και μια στάση ζωής που συμπυκνώνεται στους πρώτους στίχους του One year of love:

Ένας χρόνος αγάπης
Είναι προτιμότερος
Από μια ζωή ολάκερη.

Μ’ αυτές τις μουσικές λοιπόν θα κυλήσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και αυτή η ανάρτηση θα είναι η πρώτη μιας σειράς υπό τον τίτλο Η Μεγαλοβδομάδα του Αιρετικού.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Επαναστατικό μήνυμα με πολλούς παραλήπτες...


...Είναι συμφέρον κάθε νεοέλληνα, που ανήκει στο απομυζούμενο κοινωνικό υποζύγιο, να κάνει ό,τι νομίζει και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο («θεμιτό», ή «αθέμιτο»), προκειμένου να δημιουργηθεί διεθνώς «αρνητικό» κλίμα δανεισμού προς το προτεκτοράτο. Έτσι ώστε αυτή τη φορά να αποτραπούν οι διεθνείς δανειστές να δανείσουν τους νεοκοτσαμπασήδες (με δάνεια, τα οποία θα τσεπώσουν ως συνήθως οι τελευταίοι, ενώ την αποπληρωμή τους θα επωμιστεί, πάλι ως συνήθως, ο «λαός»). Θα ήταν μια ευχάριστη ιστορική «παρεκτροπή» αν οι νεοκοτσαμπασήδες, που επί σχεδόν δύο μετεπαναστατικούς αιώνες πλουτίζουν πτωχεύοντας επανειλημμένα τη χώρα, μείνουν «μπουκάλα» και να αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στο -αφορολόγητο και φυγαδευμένο- κομπόδεμά τους. Είναι καιρός να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος «αναδιανομής» εθνικού εισοδήματος, πτώχευσης και δανεισμού...

Από την
Ελεύθερη Έρευνα

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Tο αληθινό μήνυμα της 25ης Μαρτίου Β΄

Ευγένιος Ντελακρουά, Η σφαγή της Χίου


Ανδέας Κάλβος, Εἰς Χίον

Προσέξτε πως ο ποιητής θρηνεί, οργίζεται, ζητάει εκδίκηση, καταριέται αλλά τελικά συνέρχεται από το πάθος του και ζητάει, ως γνήσιος ιδεολόγος, τη μόνη αληθινή τιμωρία που μπορεί να έχουν οι μιαροί: «την ένδειαν της γλυκείας γαλήνης των δικαίων». (Από την φωτογραφική ανατύπωση του χειρογράφου του Κάλβου, με επιμέλεια του Γιάννη Δάλλα, εκδ. Συνέχεια 1992).

Ὡς ὅτε ἀπό τὸ στόμα
κρέμεται τῶν θνητῶν
αὐλὸς λελυπημένος
καὶ ἡ φωνή του μὲ κόπον
τρέμουσα ἐκβαίνει.

Ὡς μέσα εἰς τὰ πολύδενδρα
δάση τὸ βράδυ εἰσπνέει
τὸ τεθλιμμένον φύσημα
μεσημβρινὸν καὶ φαίνεται
θρῆνος ἀνθρώπων.

Εἰς τὸν ἠρημωμένον
Αἰγιαλόν τῆς νήσου
οὕτω φέρνουν τὰ κύματα
καὶ τὸ παράπονόν τους
ἧ Ὠκεανίναι.

Τὰ γαλακτώδη μέλη
τῶν παρθένων τῆς Χίου
πλέον ἐσὺ δὲν ῥαντίζεις
ὦ λαμπρὸν τοῦ αἰγαίου
Ἱερὸν ρεῦμα.

Ὅταν τὰ στήθη ἀφίλητα,
θρίαμβος τῶν χαρίτων
βράδυ καὶ αὐγὴν ἐδρόσιζες
ἐκαταφρόνεις τότε
τὰ ῥόδα ἠῷα.

Τώρα χηρεύεις, τώρα
τοὺς βαρβάρους θαλάμους
ὑπηρετοῦν, μιαίνονται
τὰ κάλλη τῶν παρθένων
θεοειδέων.

Ἐκεῖ ὅπου ἡ πανήγυρις
τῶν Μουσῶν τῆς Ἑλλάδος
ἄναπτε τὰ πυρὰ,
καὶ τῶν ποδῶν ἐσήμαινε
τ’ ἄλυπον μέτρον.

Ὑβριστικὰ, ὑπερήφανα
τύμπανα ἀκούω· καὶ βλέπω
τὴν Ναβαθαῖαν· βαμένη
εἰς αἷμα ἐπὶ τοὺς πύργους
ἀεροκινεῖται.

Θλίβει ὁ καπνὸς τὸ διάστημα
γαλάζιον τῶν ἀέρων,
οὕτως εἰς τὴν ὀμίχλην
τοῦ θανάτου, μειδίασμα
πνίγεται νέον.

Πόσους ναοὺς ‘ποῦ ἐδέχοντο
τὰς πτερωτὰς τῆς πίστεως
προσευχὰς καὶ τὰ δῶρα·
πόσους βλαστοὺς σοφίας,
καὶ πόσας ἐλπίδας·

Ἆ, πόσους πνέοντας ἔρωτα
θαλάμους τώρα ἡ φλόγα
βαρβάρως κατατρώγει·
μισητὸν ὁλοκαύτωμα
ἑνὸς Τυράννου.

Στεναζούσης νυκτὸς
καὶ τοῦ βαθέος ᾄδου
τρομεραὶ θυγατέρες,
ἐσᾶς φωνάζω, ἐσᾶς
τὰς Ἐριννύας.

Τί ἀκέρως τὰ βασίλεια
σκοτεινὰ κατοικεῖτε
τοῦ ὕπνου; ν’ ἀποσπάσετε
τὰ δεσμὰ τῶν ὀνείρων
τί ἀργοπορεῖτε;

Τρέξατε· ἐδῶ τὸν θόρυβον
τῶν μεγάλων πτερύγων
φέρετ’ ἐδῶ· κυττάξατε,
σκληρὰν σᾶς δείχνω κ’ ἄνανδρον
καρδίαν Τυράννου.

Τὰς λαμπάδας αὐτοῦ
τινάξατε, αὐτοῦ ῥίψατε
βροχήν πεπυρωμένην,
αὐτοῦ Ἐριννύες πετάξατε
χιλίας ἐχίδνας.

Ὁ μιαρὸς, τὴν μάχαιραν...
ἀνατριχιάζω... τρέμουσι
τὰ δάκτυλά μου... μίαν
πρὸς μίαν ἐσήντριψα
ταῖς χαρδαῖς ὅλαις.

Ὦ λαιμοὶ τῶν ἀθόων
παιδιῶν μας, ὦ πλευρὰ
σεβάσμια τῶν μητέρων,
γερόντων κόμαι εἰς τ’ αἷμα
ἀθλίως βρεγμέναι.

Ἐκδίκησιν ζητεῖτε;
Ἡ φωνή σας ἠκούσθη·
Ποτὲ εἰς τὴν γῆν οἱ ἀθάνατοι
τοὺς ληστὰς δὲν ἀφίνουν
ἀτιμωρήτους.

Ἄν φύγωσι τὸ δρέπανον
Θανατηφόρον, φάρμακα
ἐπὶ τὰ χείλη εὑρίσκουσι
τοῦ Ὑμεναίου, καὶ δράκοντας
εἰς τὰ ποτήρια.

Οἱ φοίνικες ξηραίνονται
τῆς Εἰλειθύιας, βαρήνεται
ἐπάνω εἰς τὴν καρδιὰν των
τὸ σκότος τῆς νυκτὸς
ὡς πλάκα τάφου.

Ὄχι φῶς καὶ χαρὰν
ἀμὴ φλογώδεις ἄκανθας
βρέχει δι’ αὐτοὺς ὁ ἥλιος
καὶ ἡ γῆ σχισμένη δίδει
αἵματος βρύσεις.

Ποῦ μ’ ἔφερεν ὁ πόνος μου;...
Τί λέγω;... Τιμωρίαν
ἀληθινὴν καὶ μόνην
φρικτὴν, οἱ μιαροὶ
ἔχουσιν ἄλλην.

Τὴν ἔνδειαν τῆς γλυκείας
γαλήνης τῶν δικαίων.—
Ἄς ἐρημώσῃ ὁ πόλεμος
τὴν Ἑλλάδα πρὶν εὕρῃ
τῆς Χίου τὴν μοῖραν.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Πειρατικός FM: Σκεπάστε τα ραδιόφωνα και αφήστε τους να καταρρεύσουν...

Το παρακάτω τραγουδάκι αφιερωμένο στην ελίτ που μας κυβερνάει και τώρα καταρρέει...

...Είχε γραφτεί κάπου είκοσι χρονάκια πριν για άλλες περιστάσεις που νομίζαμε ότι περάσαν αλλά τσουπ ξανά μπροστά μας προβάλλουν...

...Σκοντάψαμε δηλαδή σε γνωστές φυσιογνωμίες...

...Βρε καλώς τα παιδιααά...

...Έλα να ακούω τον πάταγο από την κατάρρευση...

...Αφιερωμένο επίσης στο Μπάμπη των Διοδίων... το σκανδαλιάρη...
...και σε όλη την αλήτ του δημοσίου...

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τα χάικου της άνοιξης

Από το βιβλίο Χάικου, μτφ. Χρίστος Καφτεράνης-Ηλίας Γκούμας, εκδ. μάτι 2002.



Κι ο ίσκιος μου
γεμάτος σφρίγος
την πρώτη μέρα της άνοιξης




Οι ρυτίδες στο νερό
λιώνουν σιγά σιγά
τον πάγο της λίμνης




Να την κόψεις τι κρίμα
να την αφήσεις τι κρίμα
αχ! αυτή η βιολέτα.




Για καρδιά
χωρίς αμφιβολίες
τα λευκά άνθη της δαμασκηνιάς.





Από ποιο δέντρο
δε γνωρίζω
όμως τι άρωμα!




Ξημέρωμα
ο κορυδαλλός κελαηδεί
στο βάθος της βροχής.




Τα άνθη έπεσαν
η σκέψη
γαλήνεψε.




Όλη τη νύχτα ο ήχος
από τα άνθη της καμέλιας
που πέφτουν.




Ένα πεσμένο άνθος
ξανανέβηκε στο κλαδί!
Όχι ήταν πεταλούδα.




Στα όψιμα άνθη της κερασιάς
η άνοιξη που φεύγει
κοντοστέκεται.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Υπογράψτε για την απελευθέρωση του Μάριου!


To: Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στη φυλακή αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας ότι πρέπει να οδηγηθεί ο Μάριος Ζ., γιατί τόλμησε να συμμετέχει στην μεγάλη πορεία της 11ης Μαρτίου 2010, και είχε την ατυχία να βρεθεί στο πεδίο δράσης ενός ασύδοτου, πωρωμένου και ψεύτη αστυνομικού.

Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε αφού τον οδήγησε στην ΓΑΔΑ κατέθεσε σε βάρος του ότι είχε κρυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ότι του είχε εκσφενδονίσει μολότωφ και ότι κινδύνεψε από φωτιά.

Στην προανάκριση προσκομίστηκε οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει αδιάψευστα ότι το πρόσωπο του ήταν εντελώς γυμνό, ότι καμία μολότωφ και καμία φωτιά δεν υπήρχε στην γύρω περιοχή και ότι στο σημείο εκείνο δεν υπήρχε καμία ένταση, που να μπορεί να ταιριάξει με την κατάθεση του αστυνομικού. Εξάλλου, κατά την ανάκριση επικαλέστηκε δεκάδες πολίτες, που βρίσκονταν παρόντες στο γεγονός και που προσφέρθηκαν αυθόρμητα να καταθέσουν την αλήθεια.

Όμως, ανακριτής και εισαγγελέας αφού άκουσαν εκτός διαδικασίας τους μάρτυρες αστυνομικούς και από την άλλη αγνόησαν τους δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης και το οπτικοακουστικό υλικό, προχώρησαν στην πρωτοφανή απόφαση για προφυλάκιση του Μάριου Ζ.

Δεν χάνουμε την πίστη μας στο προφανές και αυτονόητο. Δηλώνουμε την αμέριστη ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ και ΣΤΗΡΙΞΗ στο Μάριο Ζ. και ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ και την ΠΑΥΣΗ των διώξεων σε βάρος του ιδίου και όλων των άλλων συλληφθέντων της 11ης Μαρτίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://freemariosz.wordpress.com/

Το ψήφισμα θα παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία.


Sincerely,

The Undersigned

Υπογράψτε εδώ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Άρρωστη Υγεία: Με αφορμή ένα διάλογο ανάμεσα σε γιατρό και νοσοκόμα.

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση αποτέλεσε ένας διάλογος ανάμεσα σε γιατρό και νοσοκόμα, που, θέλοντας και μη, άκουσα ξαπλωμένος στο κρεβάτι ενός επαρχιακού Κέντρου Υγείας, ώσπου να ολοκληρωθεί το καρδιογράφημα στο οποίο υποβλήθηκα.

Ο γιατρός και η νοσοκόμα δυσανασχετούσαν που τόσοι άνθρωποι, μεγάλης συνήθως ηλικίας, καταφεύγουν στα επείγοντα του Κέντρου Υγείας για ψύλλου πήδημα. Αναφέρονταν σε έναν παππού που ξάπλωνε στο διπλανό δωμάτιο κι εκείνη την ώρα ζήτησε να φύγει, χωρίς να του έχει διαγνωστεί τίποτα. Για να αποτραπεί μάλιστα μια τέτοια άσκοπη προσέλευση, πρότειναν να θεσμοθετήσει το κράτος ένα ελάχιστο ποσό που θα πληρώνει κάθε ασθενής προκειμένου να εξεταστεί στο νοσοκομείο.

Ήθελα να επέμβω αλλά άκουσα τη νοσοκόμα να μου λέει να παραμείνω ακίνητος, χωρίς να μιλάω, σα να κοιμάμαι, προκειμένου να γίνει το καρδιογράφημα. Δε μίλησα τότε, το κάνω όμως τώρα.

Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, που αισθάνεται την ανάσα του θανάτου όλο και πιο ζεστή στο σβέρκο του, λογικό δεν είναι να ανησυχεί και να καταφεύγει για το παραμικρό στο νοσοκομείο; Εκείνη τη στιγμή δε χρειάζεται ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη χρειάζεται. Υποχρέωση του κράτους είναι να επανδρώσει τα νοσοκομεία με ψυχολόγους για να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις. Ο φόβος του θανάτου είναι ανθρώπινος και κάποιοι άνθρωποι, σε όποια ηλικία κι αν είναι, δεν μπορούν να τον διαχειριστούν μόνοι τους, γι’ αυτό και γίνονται κατά φαντασίαν ασθενείς. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο χλεύης, ούτε πρέπει να δυσανασχετεί κανείς, ούτε τίποτα. Κατανόηση χρειάζεται. Και ετοιμότητα από το κράτος.

Και δε μπορώ να καταλάβω γιατί ένας άνθρωπος που δούλευε σ’ όλη του ζωή, πλήρωνε εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και φόρους στο κράτος, θα έπρεπε να καταβάλει ένα ελάχιστο ποσό για την υγειονομική του περίθαλψη. Απαίτηση του είναι να εξυπηρετηθεί και υποχρέωση του κράτους να τον εξυπηρετήσει. Γιατί σε τελική ανάλυση, αυτός που πληρώνει εισφορές και φόρους είναι που καταφεύγει σε δημόσιο νοσοκομείο· ο άλλος που έχει τον τρόπο του και φοροδιαφεύγει, έχει ήδη εξοικονομήσει αρκετά για να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης –και αυτό κάνει.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Πατριωτισμός: Το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων


Ανάμεσα στα πολλά «εντοιχισμένα» συνθήματα, με τα οποία το άνθος της ελληνικής νεολαίας έχει αντιδράσει στην σχολική πατριωτική πλύση εγκεφάλου, είναι και το γνωστό εικονιζόμενο, το οποίο συσχετίζει τον πατριωτισμό με την... αυτοϊκανοποίηση. O πατριωτισμός, παρά την φαινομενική εξωστρέφειά του (αφού αναζητά πάντα εξωτερικούς εχθρούς και ποτέ εσωτερικούς), στην πραγματικότητα επινοεί απλώς «εχθρικά» φαντάσματα. Δεδομένου, ότι η φαντασία αποτελεί το δομικό υλικό της αυτοϊκανοποίησης, οι νεοέλληνες πατριώτες ως πρωταθλητές της φαντασίας (δηλαδή της επινόησης ανυπάρκτων εχθρών, ή περιπλοκοτάτων εχθρικών συνδυασμών) χρίζονται αυτοδικαίως και πρωταθλητές της αυτοϊκανοποίησης, η οποία όμως -ακόμα κι έτσι- παραμένει μιά απόλυτα συνηθισμένη και φυσιολογική πρακτική πολλών θηλαστικών. Αλλά ακόμα και στα πιό φυσιολογικά και συνηθισμένα πράγματα χρειάζεται κάποιο μέτρο…

Από την Ελεύθερη Έρευνα

«Έκαστος τόπος έχει την πληγή του· η Αγγλία την ομίχλη, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν». (Εμμ. Ροΐδης)

Σε αυτή τη δύσκολη για τα εγχώρια λαμόγια περίοδο, ο πατριωτισμός δικαιολογεί τη φήμη του ως «το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» (όπως με διαχρονική ευστοχία τον αποκάλεσε ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας του 18ου αιώνα, Samuel Johnson). Για να κάνουμε και ένα λογοπαίγνιο, αυτοί που κόπτονται περισσότερο υπέρ του πατριωτισμού είναι πάντα και οι μεγαλύτεροι παρτη-ώτες.

Προκειμένου να εκτονώσουν ανέξοδα την ενδεχόμενη οργή όσων π.χ. δεν τούς παρέχεται η δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν (ώστε οι τελευταίοι να συνεχίσουν να αποτελούν τα κορόιδα / φορολογικούς στυλοβάτες της «πατρίδας» ξεχρεώνοντας τίς ρεμούλες των οικονομικών και πολιτικών ταγών τους), επινοούνται οι «κακοί» Ευρωπαίοι, που δεν στηρίζουν την «συγκινητική» εθνική προσπάθεια, για δήθεν ειλικρινή, αυτή τη φορά, εθνική οικονομική ανάκαμψη. Επιχειρείται η δακρύβρεχτη θυματοποίηση της Νεοελλάδας, ώστε να φανεί, ότι πληρώνει μόνη της το τίμημα των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, αντιστεκόμενη ηρωικά για… λογαριασμό όλου τού ευρωπαϊκού κόσμου (ανομολόγητος παραλληλισμός με την μικρή «ηρωική» Ελλάδα, η οποία, ως αποικιοκρατικό υποχείριο των Άγγλων, ενεπλάκη στον αδιάφορο γι΄ αυτήν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βλ. 28 Οκτωβρίου 1940: Μιά ''εθνική'' επέτειος ντροπής).

Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο πατριωτισμός προς τα έξω, ως επινόηση ανυπάρκτων αντιπάλων, δεν είναι παρά το ανάλογο τού γνωστού «διαίρει και βασίλευε», που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με το «διαίρει και βασίλευε», επινοούνται διάφοροι εσωτερικοί εχθροί (π.χ. οι δήθεν προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι - στην πλειοψηφία τους οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ε.Ε.), ώστε ο συμπλεγματικός όχλος να φθονεί αυτό, που θα έπρεπε αυτονόητα να ισχύει για όλους (π.χ. διασφαλισμένες αμοιβές και εργασιακή σταθερότητα ). Έτσι, αντί να επιχειρεί να καθιερώσει την όποια εργασιακή ποιότητα του δημόσιου τομέα στον άγριο ιδιωτικό (και δεν αναφερόμαστε βέβαια στα προκλητικά προνόμια ορισμένων μόνο «clubs» δημοσίων υπαλλήλων), «διεκδικεί» ισοπεδωτική εξίσωση προς τα κάτω (δηλ. συνολική εργασιακή απαξίωση του δημόσιου τομέα), βγάζοντας τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια, αφού αν καταρρεύσει εργασιακά το Δημόσιο, θα επέλθει η καθολική εργασιακή βαρβαρότητα σε όλη την κοινωνία (κάτι που το είδαμε να επαληθεύεται με την κατάργηση του 14ου μισθού στο Δημόσιο, η οποία έχει αρχίσει ήδη να επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα).

Κατ΄ αυτό τον τρόπο οι πραγματικοί εχθροί της κοινωνίας δηλαδή οι εσωτερικοί, κατορθώνουν να διώχνουν από πάνω τους την προσοχή και να την κατευθύνουν σε άσχετους. «Πατριωτισμός» προς τα έξω, «διαίρει και βασίλευε» στο εσωτερικό. Αυτή είναι η ρωμιοσύνη των χαλβάδων: εύκολη σε ανέξοδους λεονταρισμούς προς άλλους λαούς (βλ. Γερμανούς), αλλά και «εθνικώς συσπειρωμένη» νοικοκυρά, όταν αντί να αντιδράσει τόσο βίαια, όσο της φέρονται οι ταγοί της (που τής κόβουν ετσιθελικά ένα-δύο μισθούς και της προσθέτουν κάμποσα χρόνια δουλειάς), παραμένει «καθωσπρέπει» και, μάλιστα, κάνει και… «κήρυγμα» στην εξαγριωμένη νεολαία της (άλλος κατασκευασμένος «εχθρός»), επειδή «δεν έχει αξίες» (δηλαδή δεν έχει φάει το πατριωτικό κουτόχορτο και ενίοτε απαντά με βία στη βία της εξουσίας).

Όσο για τις εγκωμιαζόμενες ως κόσμιες αντιδράσεις του μισθωτού, ή συνταξιούχου, ή άνεργου νεοέλληνα απέναντι στην συνθλιπτική πίεση, που δέχεται το ήδη άθλιο βιοτικό του επίπεδο (εδώ και χρόνια το χαμηλότερο στην Ε.Ε.), παραμένουν απολύτως δρομολογημένες. Από τα λαμόγια εξυμνείται η «ωριμότητά» του να υπομείνει αγόγγυστα την αιματηρότερη (από ιδρύσεως νεοελληνικού κράτους) ένδεια για χάρη της «πατρίδας» (και της τριακονταετούς ευρωκοινοτικής «μπάζας» των εντιμοτάτων ταγών της). Ενώ, είναι άξιο παρατήρησης, ότι ούτε οι πιο λάβροι υπερασπιστές των «λαϊκών κατακτήσεων», δηλαδή τα κόμματα της αριστεράς, δεν «ακουμπούν» την Εκκλησία Α.Ε., τον αισχροκερδέστερο και παρασιτικώτερο οργανισμό της χώρας (αλλά ούτε και τις Π.Α.Ε. τής μόνιμης φοροασυλίας και εισφοροδιαφυγής - φαίνεται, ότι οι μαθητευόμενοι αριστεροί πολιτικάντηδες έχουν εμπεδώσει, ότι δεν πρέπει να θίξουν τις «ιερές αγελάδες» του νεοέλληνα, τη θρησκεία και το ποδόσφαιρο). Ενώ «καταδικάζουν» όποιον απλώς ανεβάσει τους τόνους της αντίδρασης (βλ. «γιαούρτωμα» του προέδρου της ΓΣΕΕ, ενός εξ΄ ορισμού υποκριτή εργατοπατέρα, αφού είναι ταυτόχρονα σημαίνον μέλος του κόμματος που κυβερνά και μελλοντικός βουλευτής του…), δέσμιοι τού κοινοβουλευτικού τους «προφίλ», και φοβούμενοι μήπως χάσουν τον έλεγχο επάνω στα προβατάκια, που με τόσο κόπο κρατούν στις στρούγκες τους.

Ο «πατριωτισμός» δεν έχει φυσικά καμμία σχέση με τη φιλοπατρία των αρχαίων Ελλήνων, στην οποία τόν έχουν εντέχνως προσκολλήσει: «Σε πλήρη αντίθεση με τον σημερινό αγελαίο, ποδοσφαιρικού επιπέδου, πατριωτισμό (ο οποίος είναι πάντα δρομολογημένος να στρέφεται εναντίον αντιπάλων / φαντασμάτων), η φιλοπατρία των αρχαίων δεν δίσταζε να τσακίσει κυριολεκτικά (με εξορίες, δημεύσεις αλλά και φυσική εξόντωση) κάθε εχθρό τής κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας, με πρώτους και κυριότερους τους “ομοαίματους” εσωτερικούς» (βλ. Η έννοια της πατρίδας και ο ιδεολογικός ευτελισμός της, βλ. επίσης Αριστοτέλους Πολιτικά - περί στάσεων, όπου πραγματεύεται, χωρίς πατριωτική σεμνοτυφία, το φαινόμενο των κοινωνικών συγκρούσεων στην αρχαία Ελλάδα).


Για άλλους εσωτερικούς εχθρούς που έχουν επινοηθεί προκειμένου να τους αποδοθεί η κακοδαιμονία μας αλλά και για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας μας διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Μαύρη λίστα: Οι εγκληματίες γιατροί της Αμαλίας



Χρυσικόπουλος Θεόδωρος, χειρουργός ορθοπεδικός στο ΚΑΤ και ιδιωτικό ιατρείο στο Αιγάλεω

Ζαμπέλης Θωμάς (και η ομάδα του), καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , στο Αιγηνήτειο νοσοκομείο

Πανυπέρης Αχιλλέας, νευρολόγος στο Λοιμωδών και το Δρομοκαϊτειο και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Μπουμπουλίνας στο Μουσειο

Στάμος Κωνσταντίνος, καθηγητής Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην διευθυντής Ορθοπεδικής κλινικής στο ΚΑΤ, νυν διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής στο Ερρίκος Ντυνάν, ιδιωτικό ιατρείο στο Πεδίον του Άρεως

Θούας Βασίλειος, καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπ. Αθηνών, ιδιωτικό ιατρείο στη Βασιλίσσης Σοφίας

Παπαδημητρίου Αλέξανδρος, καθηγητής Νευρολογίας, π. διευθυντής της Νευρολογικής κλινικής στον Ερυθρό Σταυρό

Τεσσέρης Ιωάννης, καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπ. Αθηνών, πρώην διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής του Ερυθρού Σταυρού, νυν χειρουργός στη Γενική Κλινική Αθηνών, ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι

Καραγεωργίου Κλημεντίνη, καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπ. Αθηνών, διευθύντρια της Νευρολογικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών "Γ. Γεννηματάς", μετά των βοηθών της :
Λυμπερόπουλου,καθηγητή (νευρο)ακτινολογίας και
Παναγόπουλου, νευρολόγου

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΠΑΘΕΣ ΚΑΙ, ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ, ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΠΟΥΚΩΣΑΝ ΜΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ... ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΟΝΑΕΙ!!!

ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΠΟΝΟΥΣΕ, ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ -ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΠΛΕΟΝ- ΟΓΚΟΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 8,5 cm !!! ΠΑΝΩ ΣΕ ΝΕΥΡΟ!

Ο ΟΓΚΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΤΑΝ ΗΔΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ "ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΔΕΣ", ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ -ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΕΞΑΙΡΕΣΗ- ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ !

Κανείς από τους παραπάνω δεν άκουσα να έχει τιμωρηθεί. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το τι σημαίνει τιμωρία δείτε τι έπαθε στη Γερμανία ο αστέρας της χειρουργικής για καρκινοπαθείς και καθηγητής πανεπιστημίου, Christoph Broelsch, που έκανε στην κλινική του Essen ιατρικά «θαύματα», μόνο που οι ασθενείς έπρεπε να πληρώσουν «φακελάκι». Ο 65χρονος χειρουργός καταδικάστηκε από το Εφετείο του Essen σε τριετή φυλάκιση, χωρίς αναστολή, επειδή εισέπραξε από ασφαλισμένους ασθενείς δωρεές μεταξύ 5 και 7 χιλιάδων €. Παράλληλα εκδιώχθηκε οριστικά από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Στη συγκέντρωση για το gamato.info

Της Αρτεμης Καπούλα

Η πλατεία δεν ήταν γεμάτη. Είχε όμως περίπου 200 άτομα. Όχι και λίγα αν σκεφτείς ότι δεν διοργανώθηκε από κάποιο φορέα αλλά όσοι κινητοποιήθηκαν το έκαναν μέσω ενός γκρούπ στο facebook. Από την άλλη, όμως, περίμενα να είναι περισσότεροι. Νόμιζα ότι ήμουν η μεγαλύτερη ηλικιακά όταν έπεσε το μάτι μου σε κάτι 40άρηδες που φώναζαν συνθήματα μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Τα κύρια συνθήματα ήταν δύο: «λευτεριά-λευτεριά στου gamato τα παιδιά» και το «να αδειάσει η βουλή και τον server του gamato να τον βάλουμε εκεί.»

Το πανό που κρατούσαν 2 πιτσιρικάδες έγραφε, ανορθόγραφα, «Η πειρατεία σώζει τις τσέπες μας.» Αλλά είχε και άλλα, πιο χαριτωμένα. Κάποιος κύριος που εμφανίστηκε από το πουθενά έβγαλε ένα μικρό λόγο ενημερώνοντας μας ότι τα παιδιά του site έχουν δικηγόρο, αυτό που συμβαίνει δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση τους αλλά με την έννοια του μοιράζομαι και γίνομαι κοινωνός πραγμάτων, καταφέρθηκε εναντίων των μεγάλων εταιριών κ.λ.π. Τα παιδιά του φώναξαν ότι εντάξει, τα είπε, έγραψε τηλεοπτικά πλάνα, ας το βουλώσει τώρα. Και το έκανε. Οι αστυνομικοί κοιτούσαν με απορία αλλά και με ένα μικρό γελάκι, φαντάζομαι ότι πολλοί από αυτούς έχουν κάνει download μέσω του gamato.

Το αποτέλεσμα; Μάλλον απογοητευτικό. Υποτίθεται ότι όλο αυτό ήταν η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στις πολυεθνικές του θεάματος, στην καταστολή, στους φραγμούς για την ελεύθερη διακίνηση πνευματικών προϊόντων. Τίποτα από όλα αυτά. Ο ακτιβισμός αυτού του είδους παραμένει υπόθεση του καναπέ ή του γραφείου. Λίγο πιο κάτω διαδήλωνε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Ηταν η Κίνηση Εργαζομένων Δικαίωμα. Δεν ξέρω τι ακριβώς ζητούν, αλλά τα μικρά πλακάτ καλούσαν τους πραγματικούς υπευθύνους να πληρώσουν για την κρίση. Εφυγα και δεν είδα αν όντως πήγαν με τις επιταγές στο χέρι.





Για τις αντιδεοντολογικές διατυπώσεις στο Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τη σύλληψη των γαμάτων βλ. Πνευματική ιδιοκτησία, Επικοινωνιακή πολιτική της Αστυνομίας και τεκμήριο της αθωότητας

Ανοιχτή διαβούλευση για τα πνευματικά δικαιώματα και το gamato.info έχει αρχίσει εδώ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Για το gamato, ρε γαμώτο... (νεότερα)



Από Hellenic Business

Με μία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη η Αστυνομία, συνέλαβε 6 άτομα που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας gamato.info, αλλά όμως ασύλληπτοι παραμένουν οι δύο "εγκέφαλοι" της ιστοσελίδας, που είναι Ολλανδοί. Άμεσα σχηματίστηκαν δικογραφίες για 11 Έλληνες, ενώ ενημερώθηκε και η Interpol.

Από την συγκεκριμένη σελίδα -που κατά την Αστυνομία θεωρείται ο μεγαλύτερος αγωγός πειρατείας ταινιών, μουσικής και λογισμικού στην Ελλάδα- μπορούσε οποιοσδήποτε να "κατεβάσει" δωρεάν ταινίες, μουσική ή προγράμματα υπολογιστών.

Η σελίδα είχε 850.000 μέλη, ενώ είχε καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας, με 57%, ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (68%) και η Ρουμανία (66%).
Το κλείσιμο της ιστοσελίδας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, και οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ με αφορμή του δημοφιλούς site gamato.info εξέδωσαν ανακοίνωση: “Το αναγκαστικό κλείσιμο διαδικτυακού χώρου που διευκόλυνε χρήστες να ανταλλάσουν μεταξύ τους ψηφιακά αρχεία, και η σύλληψη των υπευθύνων του, βρίσκονται στα ακραία όρια της νομιμότητας, αν όχι πέρα από αυτά.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της υιοθετεί και αναπαράγει τους ανακριβείς ισχυρισμούς της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), που είχε καταθέσει τη μήνυση εναντίον του συγκεκριμένου ιστότοπου (gamato.info) και είχε σοβαρό οικονομικό συμφέρον για τη διακοπή της λειτουργίας του. Στην πραγματικότητα:

• Αρχεία διαμοίραζαν μόνο οι απλοί χρήστες του ιστοτόπου, οι διαχειριστές τους διευκόλυναν μόνο να βρουν ο ένας τον άλλον.

• Φοροδιαφυγή ήταν αδύνατο να υπάρξει σε ένα ιστότοπο στον οποίο δε γινόταν καμιά οικονομική συναλλαγή.

Η αστυνομία παρέλειψε να αναφέρει πότε κατατέθηκε η μήνυση και πότε ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα. Θα θέλαμε περισσότερη και πιο επαρκή ενημέρωση από την αστυνομία για τις δικές της πράξεις, όχι την αναπαραγωγή των όσων ισχυρίζονται οι ανταγωνιστές του ιστοτόπου.

Πολιτική σημασία όμως έχει το συνολικότερο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Δυστυχώς στο θέμα αυτό οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων και μαζί τους η αστυνομία, επιμένουν να δίνουν μια μάχη χαρακωμάτων εκ των προτέρων χαμένη, με πρώτο θύμα την ελευθερία του λόγου και της επικοινωνίας στο διαδίκτυο.

Το υπάρχον μοντέλο εμπορευματοποίησης της γνώσης και του πολιτισμού, με τους περιορισμούς που θέτει, περιορίζει την πρόσβαση στα αγαθά αυτά σε ευρεία κοινωνικά στρώματα που στερούνται οικονομικών πόρων και κυρίως στους νέους.

Αυτό εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες τόσο στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά ακόμη περισσότερο διευρύνει το χάσμα μεταξύ των χωρών αυτών και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, προς όφελος εταιριών διανομής που ελάχιστη σχέση έχουν με την πνευματική δημιουργία.

Εξίσου αδιέξοδο είναι βέβαια είναι το μοντέλο της απεριόριστης δωρεάν χρήσης που έχει επικρατήσει στην γκρίζα πλευρά του διαδικτύου. Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε οι δημιουργοί να αμείβονται και οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ήδη διαθέσιμες διεθνείς πρακτικές, όπως πχ. ένα τέλος πρόσβασης στο internet που θα αποδίδεται στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να συλλάβουν τους σχεδόν 1 εκατομμύριο χρήστες του διαδικτυακού χώρου που αντιμετωπίζει την επίμαχη δίωξη…

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.3, 5:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Στην Αθήνα, μπροστά στη Βουλή

Στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα”

Υποστήριξη στο gamato.info


Από Πρέζα tv

Το Gamato.Info,το γνωστο σε ολους μας forum ηταν ενας ιστοτοπος ο οποιος φιλοξενουσε links για peer to peer προγραμματα και οχι ολοκληρα αρχεια ταινιων,τραγουδιων,λογισμικων κτλ...Ηταν ενα site το οποιο ουσιαστικα το μονο που ειχε ηταν Links και τιποτε παραπανω.Με ποια λογικη λοιπον,γινεται αρση του απορρητου,ωστε να συλληφθουν οι διαχειριστες ενος site το οποιο εχει μονο Links;;;;Απο ποτε ενα site το οποιο εχει μονο Links μπορει να διωχθει ποινικα με το νομο περι πνευματικης ιδιοκτησιας απο τη στιγμη που δεν προσφερει για download απο τους server τυ αρχεια προστατευομενα απο το νομο περι πνευματικης ιδιοκτησιας 2121/1993;;;Επισης διαβαζουμε στην ανακοινωση της Διωξης Ηλεκτρονικου Εγκληματος"Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν συντελεστές ή συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.gamato.info, είτε ως διαχειριστές, είτε ως επίσημα μέλη (vip mempers) και διαμοίραζαν ψηφιακά αρχεία με τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια."...Με αλλα λογια η αστυνομια συνελλαβε και απλα μελη του ιστοτοπου που απλα ανταλλασαν αρχεια μεταξυ τους.Μελη τα οποια θα μπορουσε να ειναι ο καθενας μας αρκει να γινονταν vip member....Και ρωταμε...πλεον ποινικοποιηται και το upload απο τα peer to peer προγραμματα;;;ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ "DOWNLOAD" ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΠΡΕΖΑ TV10-3-2010

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το gamato

"Το πιο γνωστό torrent site της Ελλάδας με πάνω απο 900 000 χρήστες πλέον δεν είναι διαθεσιμο και η σύλληψη των διαχειριστών του έχουν συγκλονίσει την κοινωνία του δυαδικτύου ήδη πολλα group sto facebbok έχουν δημιουργηθεί και...καταδικάζουν αυτό το γεγονός τη σύλληψη των παιδιών ήδη διοργανώνενται και η πρώτη συγκέντρωση έξω απο την βουλή σύμβολο της Δημοκρατίας την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα."http://bloggaroume.blogspot.com/

Δημιουργήθηκε γκρουπ στο Facebook για το gamato

Υπογράψτε για το gamato εδώ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Νεότερα για τις συλλήψεις των διαχειριστών του gamato.info


Από το zougla.gr

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 14:54


Οι πληροφορίες για οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που αφορά στη σύλληψη των διαχειριστών του μεγαλύτερου torrent site στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η αστυνομία, έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον 11 ατόμων, έχουν συλληφθεί έξι και αναζητούνται δύο ακόμη άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, για την εμπλοκή τους στη διαχείριση του gamato.info.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι «χρίζονται» από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως διαχειριστές του torrent site, είναι ένας επιχειρηματίας, ένας στρατιωτικός της αεροπορίας που υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα, ένας μουσικός και ένας ζαχαροπλάστης. Όλοι οι διαχειριστές γνωρίζονταν μεταξύ τους και είχαν επαφές.

Για τους δύο που αναζητούνται έχει εκδοθεί σήμα από την Interpol.

Οι συλλήψεις των διαχειριστών έγιναν μετά από επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, Γιάννη Σακελάκου, και της εισαγγελέως Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ελένης Ράϊκου.

Συνολικά, κατασχέθηκαν 27 σκληροί δίσκοι, πέντε φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 604 οπτικοί ψηφιακοί δίσκοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το gamato.info - που έχει «σιγήσει» εδώ και ώρες- είχε 870.000 εγγεγραμμένα μέλη και δεχόταν καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις! Oι χρήστες «κατέβαζαν» δωρεάν μουσική, ταινίες, video και διάφορα αρχεία εντελώς δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον φάκελο «πειρατεία». Προηγείται η Ρουμανία με ποσοστό 66% και η Βουλγαρία με 57%.

Η αστυνομική επιχείρηση για το gamato.info έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων δημιουργών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για καταπάτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας και τον διαμοιρασμό υλικού χωρίς την άδεια των δημιουργών.

Από το Πρώτο Θέμα

Web only
10/03/2010 18:49

Με αιφνιδιαστική συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη η Αστυνομία, συνέλαβε 6 άτομα που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας gamato.info. Ασύλληπτοι παραμένουν οι δύο "εγκέφαλοι" της ιστοσελίδας, που είναι Ολλανδοί. Σχηματίστηκαν δικογραφίες για 11 Έλληνες, ενώ ενημερώθηκε και η Interpol.

Από την συγκεκριμένη σελίδα -που κατά την Αστυνομία θεωρείται ο μεγαλύτερος αγωγός πειρατείας ταινιών, μουσικής και λογισμικού στην Ελλάδα- μπορούσε οποιοσδήποτε να "κατεβάσει" δωρεάν ταινίες, μουσική ή προγράμματα υπολογιστών.

Η σελίδα είχε 850.000 μέλη, ενώ είχε καθημερινά 16.000.000 "χτυπήματα"! Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας, με 57%, ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (68%) και η Ρουμανία (66%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του gamato.info "κατέβασαν" το περίφημο βίντεο της Τζούλιας Αλεξανδράτου περισσότεροι από 900.000 χρήστες.

Η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις μετά από μηνύσεις που είχαν υποβάλει τουλάχιστον 10 εταιρείες από τον χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής βιομηχανίας και της πληροφορικής, οι οποίες υπολογίζουν ότι έχασαν τα τελευταία 7 χρόνια από διαφυγόντα κέρδη, περίπου 1 δισεκατομμύριο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας στρατιωτικός από τη Βόρειο Ελλάδα, ένας μουσικός και ένας ζαχαροπλάστης.
Εναντίον τους, αλλά και γιά ακόμη 5 άτομα που δεν έχουν συλληφθεί, σχηματίστηκε δικογραφία. Την εποπτεία όλων των ερευνών είχε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος παράλληλα με την αρμόδια Εισαγγελέα για την Δίωξη των Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με τον νόμο περί πειρατείας, υπόλογοι είναι όχι μόνον οι διαχειριστές, αλλά και οι χρήστες του gamato, ωστόσο παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα αν θα ασκηθούν διώξεις.

Από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων κατασχέθηκαν συνολικά 27 σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων οι δύο εξωτερικοί, πέντε φορητοί υπολογιστές, 604 οπτικοί ψηφιακοί δίσκοι.

Από τη Ναυτεμπορική

Στη σύλληψη έξι ατόμων για παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω Διαδικτύου προχώρησε η αστυνομία, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι τους συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.gamato.info είτε ως διαχειριστές (MODERATOR) και προέβαιναν στον διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια) είτε ως επίσημα μέλη (VIP member) και προέβαιναν εξίσου στο διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα ανακοίνωση του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το θέμα ανακινήθηκε όταν εκπρόσωπος της εταιρείας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «Ε.Π.Ο.E.» υπέβαλλε μήνυση κατά των διαχειριστών ιστοσελίδας οι οποίοι από κοινού εκτός των άλλων ανέβαζαν (upload) και στη συνέχεια διαμοίραζαν χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων εταιρειών, παράνομο ψηφιακό υλικό (τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια) στην ιστοσελίδα www.gamato.info την οποία και είχαν την δυνατότητα να τροποποιούν και να υποστηρίζουν τεχνικά.
[. . .]

Συλλήψεις των διαχειριστών του gamato.info


Αναδημοσίευση από το zougla.gr

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 08:13

Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες με την ιστοσελίδα (torrent site) gamato.info, που προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα να «κατεβάζουν» δωρεάν ταινίες, μουσική και αρχεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των διαχειριστών του ιστότοπου σε Αθήνα, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, γεγονός που μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, φίλοι και χρήστες του gamato.info, μέσω blog και forum, κάνουν λόγο για τρεις συλλήψεις στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και μία στη Ρόδο, μετά από μήνυση που κατέθεσε εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων δημιουργών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για καταπάτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας και τον διαμοιρασμό υλικού χωρίς την άδεια των δημιουργών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Το gamato.info, το μεγαλύτερο torrent site στην Ελλάδα, τις τελευταίες ώρες δεν λειτουργεί, γεγονός που ενισχύει τη φημολογία για το μπαράζ συλλήψεων των διαχειριστών του.

Αναδημοσίευση από newsit

Τελευταία ενημέρωση: 10.03.2010 09:26
Πρώτη δημοσίευση: 10.03.2010 08:58

Με αιφνιδιαστική έφοδό της η Αστυνομία, συνέλαβε...
τουλάχιστον 6 νεαρά άτομα -τα δύο από τα οποία Ολλανδικής καταγωγής- που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας gamato.info.
Από την συγκεκριμένη σελίδα μπορούσε οποιοσδήποτε να "κατεβάσει" δωρεάν ταινίες, μουσική ή προγράμματα υπολογιστών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις μετά από μηνύσεις που είχαν υποβάλει τουλάχιστον 10 εταιρείες από τον χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής βιομηχανίας και της πληροφορικής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συνδρομητές του gamato.info ξεπερνούσαν τις 800.000, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη των εταιρειών που έκαναν τις μηνύσεις, αλλά και του κράτους από τους αναλογούντες φόρους, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Καρκίνος: Πάρτο αλλιώς(;)

Καρκινικό κύτταρο


Μήπως τελικά η αποτυχία των επιστημόνων να θεραπεύσουν τον καρκίνο οφείλεται στο ότι η έρευνά τους στηρίζεται σε λανθασμένη βάση; Μήπως η αποτυχία τους έγκειται στην αντιπετώπιση του καρκίνου ως ασθένειας; Αν όμως ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια, αλλά ένας μηχανισμός επιβίωσης του οργανισμού σε «αφιλόξενα» περιβάλλοντα; Αυτό δε θα προσανατόλιζε αλλού την επιστημονική έρευνα; Δε θα έθετε άλλους στόχους για τη θεραπεία του καρκίνου;

Η Νέα Ιατρική στη Γερμανία, για παράδειγμα, θεωρεί τον καρκίνο όχι ασθένεια, αλλά βασικό μηχανισμό επιβίωσης του κάθε ζωντανού οργανισμού σε ισχυρά ψυχολογικά προβλήματα και επικεντρώνεται στη συστηματική ψυχολογική υποστήριξη για τη θεραπεία του ασθενούς.

Ένα αφιλόξενο για τα κανονικά κύτταρα περιβάλλον εντοπίζει στην περίπτωση του καρκίνου ο τιμηθείς δις με βραβείο Νομπέλ Otto Warburg. Το περιβάλλον αυτό χαρακτηρίζεται από έλλειψη οξυγόνου και είναι ιδιαίτερα όξινο, όπου τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν με την κατανάλωση σακχάρων. Τα κανονικά κύτταρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεταβάλλονται σε καρκινικά. Και αντίστροφα, η αλλαγή αυτών των μεταβλητών – οξυγόνο, αύξηση του PH, μείωση του σάκχαρου- αρκεί να επαναφέρει τα κύτταρα στην κανονική τους μορφή.

Η Dr Julian Sacher θεωρεί τον καρκίνο ως αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και η θεραπευτική της αγωγή στηρίζεται στην επαναφορά της κανονικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Η διαφορετική αντιμετώπιση του καρκίνου μας δείχνει και τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά των κυττάρων στην κανονική, «υγιή» τους μορφή. Αυτή η αγωγή στηρίζεται στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Προς αυτό το σκοπό κατατείνουν και οι διάφορες δίαιτες που έχουν προταθεί, όπως η δίαιτα Max Gerson ή η δίαιτα Moerman.

Επίσης, το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας ενισχύει την παραγωγή σημαντικών μορίων που λέγονται κυτοκίνες τύπου Th1 που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμούν τον καρκίνο (βλ. Julian Sacher). Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος από φύλλα παπάγιας στον περιορισμό των καρκινικών όγκων μόλις 24 ώρες μετά τη χρήση του. Ανάλογη αντικαρκινική δράση έχει παρατηρηθεί και στα κουκούτσια των βερίκοκων, που περιέχουν την ισχυρή βιταμίνη Β17 (λεατρίλη). Διαβάστε εδώ σχετικά.

Αν μη τι άλλο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει μια σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής στους «ασθενείς» και ενδεχομένως να οδηγήσει στην πλήρη ίασή τους.

Με αφορμή την ανάρτηση της Βίκυς Χρυσού

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Gypsy Biker (Τσιγγάνος ποδηλάτης) του Bruce Springsteen

Ένα τραγούδι του Μπρους Σπρίγκστιν που ξεχώρισα από το άλπουμ του Magic είναι το Gypsy Biker, τη μετάφραση του οποίου έκανα και σας παρουσιάζω εδώ. Ο/Η robertrivers σχολίασε στο lyricsmode.com το τραγούδι ως εξής:

Οι κερδοσκόποι του πετρελαίου έκαναν λεφτά, ο αδερφός του σκοτώθηκε στο Ιράκ, άναψαν φωτιά, πίνουν και καπνίζουν, πουλάνε τα πράγματά του, περιμένουν το τηλεφώνημα που θα λέει ότι το σώμα του γυρίζει στην πατρίδα, εκρήγνυνται και οδηγούν τα ποδήλατά τους στη δημοσιά, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Άλλος ένας Μπρους!!! Κλασικός!

Τσιγγάνος Ποδηλάτης

Οι κερδοσκόποι έκαναν λεφτά
Από το αίμα που έχυσες
Η Μαμά σου έστρωσε το κρεβάτι σου
Οι εμπόροι της οδού Τζέιν
Πούλησαν τα παπούτσια και τα ρούχα σου
Κανείς δε μιλά
γιατί όλοι ξέρουν
Βγάλαμε το ποδήλατό σου απ’ το γκαράζ
Και το γυαλίσαμε
Ο Τσιγγάνος ποδηλάτης μας γυρίζει στην πατρίδα

Η αδερφή σου Μαίρη κάθεται με τα χρώματά σου
Ο αδερφός σου Τζον μέθυσε και πάει
Όλοι σ’ αυτή την πόλη ξεσηκώθηκαν
Με ποιανού το μέρος είσαι
Οι αγαπημένοι πορεύονται στο λόφο
Σα σε παρέλαση τρελών
Κραυγάζοντας νίκη για τους δίκαιους
Αλλά εδώ δεν υπάρχουν παρά τάφοι
Κανείς δε μιλά
Περιμένουμε στο τηλέφωνο μόνο
Ο Τσιγγάνος ποδηλάτης μας γυρίζει στην πατρίδα

Πήγαμε το ποδήλατο στους πρόποδες του λόφου
Ο Μπόμπι έφερε τη βενζίνη
Σταθήκαμε ολόγυρα του σε κύκλο
Καθώς φώτιζε τη ρεματιά
Ο δυνατός ανοιξιάτικος άνεμος της ερήμου
Μας έσπρωχνε
στο δρόμο για το σπίτι

Τους νεκρούς δεν τους νοιάζει και πολύ
Ποιος έχει δίκιο ή άδικο
Μου το ρώτησες κάποτε αυτό
Δεν το ‘χα καταλάβει
Γλίστρισες στο σκοτάδι σου
Και τώρα εκείνο που απομένει
Είναι η αγάπη μου για τον αδερφό σου
Σταθερή κι απαράλλακτη
Γι’ αυτούς που σε χαράμισαν
Δεν είσαι τίποτα, απλώς λείπεις
Ο Τσιγγάνος ποδηλάτης μας γυρίζει στην πατρίδα

Τώρα είμαι έξω και μετρώ λευκές γραμμές
Μετρώ λευκές γραμμές που με πετροβολούν
Ο Τσιγγάνος ποδηλάτης μου γυρίζει στην πατρίδα

Το πρώτο βίντεο που είχα ενσωματώσει οπτικοποιούσε και ερμήνευε άριστα το τραγούδι, όπως για παράδειγμα τους τελευταίους στίχους που δεν είναι αρκετά σαφείς: αναφέρονται στα στρατιωτικά νεκροταφεία με τις ατέλειωτες σειρές πέτρινων σταυρών. Αυτό το βίντεο δεν είναι πια διαθέσιμο, γι' αυτό πρόσθεσα ένα άλλο.



Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Από τον σκουπιδοτενεκέ: Όταν τα αστέρια του ελληνικού σινεμά έγραφαν ποιήματα...

Σήμερα ανέσυρα από τον σκουπιδοτενεκέ δυο ποιήματα που είχα αντιγράψει από ένα περιοδικό του ’40. Την Ποιητική Τέχνη, αν θυμάμαι καλά... 1946; 47; Ανήκουν στους, νεαρούς τότε, Ντίνο Ηλιόπουλο και Ντίνο Δημόπουλο. Ένα άλλο του Μίμη Φωτόπουλου το άφησα τελικά. Κρίμα...




Της Φρόσως ο λεγάμενος, ο ράθυμος Τζωρτζής,
Ντερβίσης, ή προφέσσορας, ή τζες, ή χιμπατζής,
Πούχε ντεπόζιτο καρδιά,
Συχνά κάθε που αφίνονταν μονάχος στους καϋμούς του
Ένα σκοπό μολόγαγε, που λες, για χάρη γούστου
Με κομπολόι συνοδειά.
Τσικ, τσικ, τσικ, κι η τρεμάμενη βραχνάδα της θαμπής
Φωνής του, στο βελούδινο αντηχούσε της νυχτιάς
Κι αν πεις
Και για τις νότες τις ψηλές – ξεφάντωμα ερωτιάς-
Ξεσπούσαν σ’ ένα σέρτικο σεβντά νοσταλγικόν
Ως σκαρφαλώναν στης Κεράς του το μπαλκόνι,
Πούχε τη γλάστρα διαπασών
Με το βασιλικό
Για να τον μαραζώνει.
Κι ώρες γλυκοπικράμενος απόμνεσκ’ επειδή
Καρτέρα να τη δει
Να ξεπροβάλλει στου παράθυρου την άκρη.
Και τόπνιγε σαν τούρχονταν στο μάτι του το δάκρυ,
Γιατί δεν κλαιν οι άντρες
Τσικ, τσικ, μονάκουες ρυθμικά, σιγά να κλαιν οι χάντρες.

Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρεσιτάλ




Είναι κάτι μελλοθάνατοι
Νέα παιδιά παλληκαράκια
Που μόλις ίδρωσε στην ήβη τους
Το χνούδι της κουμαριάς
Μόλις τους είπε καλημέρα το μαϊστράλι
Που ήρθε και στέγνωσε στο προσκεφάλι τους
Το γάλα
Είναι κάτι μελλοθάνατοι
Που περπατάνε πάνου στα ρείκια
Μ’ ένα κλωνάρι γιασεμί στα χείλια τους
Με δυο κεράσια κόκκινα στ’ αυτιά τους
Που κουβαλούν στη ράχη τους
Κι από έναν ήλιο
Και παραμάσκαλα μιαν άδεια
Χελιδονοφωλιά
Που πια ποτέ δε θα ζεστάνει χελιδόνια

Ντίνος Δημόπουλος, Είναι κάτι μελλοθάνατοι...

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Από τον σκουπιδοτενεκέ: ακόμα ένα άτιτλο ποίημα

Ανέσυρα από τον σκουπιδοτενεκέ ακόμα ένα ποίημα χωρίς τίτλο ή παραπομπή. Δε θυμάμαι από που το αντέγραψα. Ίσως να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο μυθιστόρημα. 19ος αιώνας; Ραγκαβής; Ίσως... Ιδού:

Τ' ουρανού οι αναρίθμητοι λύχνοι
όλοι ανάφτουν και λάμπουν με χάρι,
και σεμνό προχωρεί το φεγγάρι,
και το ωραίο του πρόσωπο δείχνει.



Διε της φύσεως τα κάλλη τα χίλια·
έβγα διέ τα. Καθώς σ' αντικρύσουν,
από ένα ένα τ' αστέρια θα σβήσουν,
θα κρυφθεί το φεγγάρι από ζηλεια.



Του Μαϊου ο ψάλτης, το αηδόνι,
εις το δάσος γλυκά λαρυγγίζει,
και το δάσος, που άγρια βοϊζει,
με της νύκτας τ' αγέρι μαλώνει.



Άμα ανοίξεις τα ρόδινα χείλια,
μια το στόμα σου λέξι ως προφέρει,
θενά πέσει της νύχτας το αγέρι,
θα σωπάσει το αηδόνι από ζήλεια.



Τα τριφύλια, τα ρόδα και οι κρίνοι,
ως εις κάνιστρο ανθούν μυροβόλον,
και η γη εις τον ουράνιον θόλον
αρμονίας και αρώματα χύνει.




Θα πατήσεις εσύ τα τριφύλλια
μ' ελαφρόν αλαβάστρινον πόδα,
μαραμένα θα πέσουν τα ρόδα,
θα σφαλίσουν οι κρίνοι από ζήλια.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μίλα μου για επανάσταση ξανά!

Ευγένιος Ντελακρουά, Η Ελευθερία οδηγεί το λαό.

Ναι. Το ομολογώ. Ήμουν ευρωπαϊστής. Και μάλιστα ένθερμος. Γνώρισα την Ευρώπη του πολιτισμού και των ανθρώπων. Ταξίδεψα αρκετά στην ήπειρο -συνήθως μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη- είδα μουσεία, γνώρισα τρόπους ζωής, φοίτησα σε πανεπιστήμια, συναναστράφηκα με ανθρώπους.

Θυμάμαι το δέος που αισθανόμουνα όταν άκουγα, έφηβος ακόμα, για το 92 και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ύστερα ήρθε το κοινό μας νόμισμα –άλλες προσδοκίες. Και μετά;

Είμαστε σε μια φάση όπου τέλειωσαν τα οράματα. Τώρα πια μπορούμε να κρίνουμε από τα αποτελέσματα. Και είναι δυστυχώς απογοητευτικά.

Η Ευρώπη των λαών και του πολιτισμού. Μια ουτοπία!

Αντ’ αυτού, μια αποκρουστική πραγματικότητα. Η Ευρώπη των τεχνοκρατών και των τραπεζιτών. . . Η τυραννία των αγορών. . .

Ναι, κάποτε διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας για το κοινό νόμισμα. Το θεωρήσαμε όμως ως προάγγελο αυτού που ονειρευόμασταν. Το χτίσιμο της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της προόδου, της ευημερίας. Η φιλευρωπαϊκή μας διάθεση υπερίσχυσε του σκεπτισμού.

Ποτέ δε φανταστήκαμε ότι έτσι θα γινόμασταν όμηροι των αγορών, των εμπόρων, των επιχειρηματιών και των τεχνοκρατών. Αυτών που ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Που ζητούν τα χρήματά μας για να ξελασπώσουν. Που υπαγορεύουν νόμους και κανόνες για να μας διοικήσουν. Λες κι εμείς φταίγαμε.

Και είμαστε όμηροι πολιτικών-νάνων που, ενώ είχαν την ευκαιρία να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ποδοπατήσουν τους τραπεζίτες, δεν το έκαναν. Που πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων οράματα, αξίες και ιδανικά. Που ψηφίζουν και επιβάλλουν συντάγματα και συνθήκες στους υπηκόους-υποζύγια. Αλλά. . .

Τα συντάγματα αποτελούν το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των λαών. Δεν υπαγορεύονται. Δεν επιβάλλονται. Αναδύονται από τις ανάγκες και τα θέλω των ανθρώπων. Και σήμερα. . .

Κανείς δε θέλει μια συγκεντρωτική, παγκόσμια διακυβέρνηση που δε θα αναπληρώνει το δημοκρατικό έλλειμμα των εθνικών κρατών αλλά θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες από την εξουσία. Που θα χειραγωγεί και θα χειραγωγείται. Που θα επιβάλλει και θα επιβάλλεται. Πέρα από μας, χωρίς εμάς, για μας.

Είναι ώρα να ξαναθυμηθούμε την επανάσταση. Να ξαναδείξουμε ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Εμείς θέλουμε, εμείς διατάσσουμε, εμείς επιβάλλουμε, εμείς ανατρέπουμε.

Ας θυμηθούμε κάτι λοιπόν, από το αγέρωχο ύφος του Ανδρέα Κάλβου και ας ψιθυρίσουμε την επανάσταση.

(Το ποίημα του Ανδρέα Κάλβου το αντέγραψα από το χειρόγραφό του, με τον αρχικό του τίτλο, τη στίξη, τον τονισμό και την ορθογραφία του, όπως το πήρα από τη φωτογραφική ανατύπωση και την τυπογραφική μεταγραφή με επιμέλεια του Γιάννη Δάλλα, εκδ. Συνέχεια, 1992 )

Ζήτω η 25η Μαρτίου! Ζήτω η Επανάσταση!

Εἰς Τυράννους

Ἕνας θεός καὶ μόνος
ἀστράπτει ἀπὸ τὸν ὕψιστον
θρόνον· καί τῶν χειρῶν του
ἐπισκοπεῖ τὰ αἰώνια
ἄπειρα ἔργα.

Κρέμονται ὑπὸ τοὺς πόδας του
πάντα τὰ ἔθνη, ὡς κρέμεται
βροχὴ, ἔτι ἐναέριος
ἐν ᾧ κοιμῶνται οἱ ἄνεμοι
τῆς οἰκουμένης.

Ἀλλ’ ἡ φωνή του ἀκούεται,
φωνὴ δικαιοσύνης,
καὶ ἧ ψυχαὶ τῶν ἀνόμων
ὡς αἵματος σταγόνες
πέφτουν ‘ς τὸν ᾅδην.

Τῶν ὁσίων τὰ πνεύματα
ὡς ἀργυρέα ὁμίχλη
τὰ ὑψηλὰ ἀναβαίνει
καὶ εἰς ποταμοὺς διαλύεται
φωτὸς καὶ δόξης.

Μόνον βλέπω τὸν ἥλιον
μένοντα εἰς τὸν ἀέρα·
τριγύρω τοὺς χορεύντας
οὐρανοὺς κυβερνάει
με’ δίκαιον νόμον.

Φαίνεται εἰς τὸν ὁρίζοντα
ὡσὰν χαρᾶς ἰδέα,
καὶ φωτίζει τὴν γῆν
καὶ τῶν θνητῶν τὰ ἔργα
τῶν πολυπόνων.

Ὅμως ἰδοὺ τα σκῆπτρα
ἄφησεν, ἐβασίλευσεν,
ὅτι ἀνάγκην τ’ ἀνθρώπινον
στῆθος ἔχει ἀναπαύσεως
ἀνάγκην ὕπνου.

Ποῖος ποτὲ τοῦ θεοῦ,
ποῖος τοῦ ἡλίου ὡμοίασεν;
διατὶ βωμούς, θυμίαμα
διατὶ ζητοῦν οἱ μύριοι
Τύραννοι, κ’ ὕμνους;

Ὕψιστοι αὐτοί!— λαμπρότεροι
αὐτοὶ τῶν ἄλλων!— μόνοι!—
λαμπροὶ, κ’ ὕψιστοι οἱ δίκαιοι,
καὶ μόνοι τῶν ἀνθρώπων
οἱ εὐεργέται.

Κριταὶ ὡς θεοί! καὶ πότε
τὴν ἀρετὴν ἀθλίως,
πότε δὲν ἐκατάτρεξαν;
πότε εὐσπλαχνίαν ἐγνώρησαν,
δικαιοσύνην;

Με’ ὑπερηφάνους πόδας
καταφρονητικοὺς,
δὲν πατοῦν τὸ χρυσοῦν
συντριφθὲν τώρα ζύγωθρον
τοῦ ὀρθοῦ νόμου;

Τὸ ἀχόρταστον δρέπανον
αὐτοὶ βαστοῦν· θερίζουν
πάντ’ ὅσα ὁ ἵδρωτάς μας
ὡρίμασεν ἀστάχυα
διὰ τοὺς υἱούς μας.

Τρέξε ἐπάνω εἰς τὰ κύματα
τῆς φοβερᾶς θαλάσσης,
κινδύνευσε, ἀναστέναξε,
πίε τὸ ποτήριον
τῆς ξενιτείας·

Διὰ τὴν τροφὴν ποῦ ἐσύναξας
με’ κόπους ἀνεκφράστους,
εἰς τὰ παραθαλάσσια
ἰδοὺ χάσκει το ἀλαίμαργον
στόμα Τυράννων.

Τί τὰ εὐωδῆ ἀγκαλιάζετε
προσκέφαλα τοῦ γάμου;
τί φιλεῖτε τὸ μέτωπον
Ἱερὸν τῶν γονέων σας
με’ τόσον πόθον;

Ἡ σάλπιγγα, τὰ τύμπανα
σᾶς προσκαλοῦν· ἀδίκους
ἀσηνέτους πολέμους
φέρετε, κατασφάξατε
τὰ ἔθνη ἀθῶα.

Ὄχι μόνον τὸν ἵδρωτα,
Ἀλλὰ καὶ τ’ αἷμα οἱ Τύραννοι
ζητοῦσιν ἀπὸ σᾶς,
κ’ ἀφ’ οὗ ποτάμια ἐχύσατε
μήπως τοὺς φθάνει.

Τὴν πνοήν σας ἀχόρταστοι
ἐπιθυμοῦν· ἀλλοίμονον
ἄν ποτε ἐπὶ τὰ σφάγια
Τῶν τυράννων ἀνάστε-
-νάξῃ ἡ ψυχή σας.

Ἀλλοίμονον, ἀλλοίμονον,
Ὅταν ὁ θεὸς πέμψῃ
ἀκτῖναν ἀληθείας
καὶ με’ αὐτὴν τὸ στῆθος σας
ζωοποιήσῃ·

Ἐάν τις τὸ νουθέτημα
θεῖον ἀκολουθήσῃ,
στόμα μαχαίρας, βάσανα,
κλαύματα φυλακῆς
τότε ἄς προσμένῃ.

Καὶ τοιοῦτοι, ἐμπρός σας
Ἐγὼ ‘νὰ γονατίσω!—
Ἡ γῆ ἄς σχισθῇ, εἰς τὸ βάραθρον
ἡ βροντὴ τ’ οὐρανοῦ
ἄς μὲ τινάξῃ,

Πρωτοῦ σᾶς ἀτιμήσω
Ὦ γόνατά μου·— ἀτάρακτον
Ἔχω τὸ βλέμμα ὁπόταν
τὸ καταβάσω εἰς πρόσωπον
ἑνὸς τυράννου.

Ἐσεῖς ὡσὰν ὁ ἥλιος
λαμπροί!— τὰς φλόγας βέβαια
βλέπω διαδημάτων,
ἀλλὰ τὰς δυστυχίας μας
μόνον φωτίζουν.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει την εθνική της κυριαρχία, να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα και να ετοιμάσει ένα καλύτερο μέλλον έξω από την ευρωζώνη

Να μια καλή πρόταση, που για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται ικανότατοι ηγέτες -είδος προ πολλού εξαφανισθέν από την Ελλάδα. Ας είναι όμως... ας κρατήσουμε την πρόταση για το μέλλον, ως στόχο προς τον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν όλες μας οι δυνάμεις...

Της Jane Burgermeister (μτφ. Βίκυ Χρυσού)

"Οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, συμπεριλαμβανομένης της Moody, έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να βυθίσουν τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή, ενώ παράλληλα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους φίλους τους στην Goldman Sachs και άλλες τράπεζες.

Με δεδομένη την προοπτική της οικονομικής και πολιτικής εξόντωσης στη ζώνη του ευρώ, οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους, να συντάξουν ένα νέο σύνταγμα και να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα - να εγκαταλείψουν δηλαδή το σύνολο της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ, η οποία ελέγχεται από τις τράπεζες, για τις τράπεζες και για τα συμφέροντα των τραπεζών και μόνο.

Οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται το ευρώ και την ΕΕ, περίπου όσο χρειάζονται μια τρύπα στο κεφάλι - ή ένα πλάνο για τοξικά εμβόλια γρίπης των χοίρων. Η υπερκατασκευή της ευρωζώνης είναι τόσο ευνοϊκή για την οικονομική υγεία όσο ένα βαμπίρ που βυθίζει τα δόντια του στο λαιμό του θύματος.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει η κρίση του ευρώ όπως ακριβώς δεν υπήρχε ο δολοφονικός ιός της κρίσης της γρίπης των χοίρων.

Αυτές είναι και οι δύο τεχνητές κρίσεις που παράγονται μέσα από τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης για να επιτρέψουν σε μια μικρή ομάδα να αποκτήσει τεράστια κέρδη σε βάρος των εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της χειραγώγησης της νομοθεσίας πίσω από ένα προπέτασμα καπνού του πανικού.

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αρνηθεί τα τοξικά τρυπήματα με τα εμβόλια γρίπης των χοίρων - και τώρα θα πρέπει να αρνηθούν και το ευρώ μαζί με την ΕΕ, η οποία αποδείχθηκε πως ήταν μια παγίδα για να καταστρέψει την οικονομία τους, να τους απομακρύνει από τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα των πολιτών και να υποτάξει τη χώρα τους.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα πρέπει να δει μια ευκαιρία μέσα σε αυτή την κρίση.

Άλλες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για να δηλώσουν την εθνική ανεξαρτησία τους.

Είναι ώρα για όλους τους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσουν την πολιτική και οικονομική ελευθερία τους.

Η ευρωζώνη έχει σχεδιαστεί από την αρχή κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση ολόκληρου του μπλοκ, αρχής γενομένης από τις ασθενέστερες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης και καταλήγοντας στη διάλυση της Γερμανίας.

Οι προσεχείς μήνες θα δείξουν την εξάπλωση αυτής της κρίσης.

Η Ελλάδα είναι μόνο το πρώτο από μια σειρά ντόμινο. Η Ισπανία είναι το επόμενο, και όταν το σύνολο της ζώνης του ευρώ μετατραπεί τελικά σε ερείπια, οι banksters (=γκάγκστερ τραπεζίτες) θα αγοράζουν περιουσίες ολόκληρες σε χαμηλές τιμές, ενώ οι φίλοι τους στις κυβερνήσεις ετοιμάζονται να επιβάλουν καθεστώτα ολοκληρωτισμού στους φτωχούς πληθυσμούς στα πλαίσια της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να ζητήσουν την άδεια για να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους.

Δεν χρειάζεται να κάνουν πορείες για να δηλώνουν την ανεξαρτησία τους, μολονότι οι πορείες που διοργανώνονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ή άλλους θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Δεν χρειάζεται να πολεμήσουν ή να μπουν σε συγκρούσεις.

Δεν είναι χρήσιμο, κατά τη γνώμη μου, όταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος λέει στο BBC πως η Ιταλία μαγειρεύει επίσης το βιβλίο που φέρνει πίσω (την πραγματικά φοβερή) ναζιστική κατοχή - και έτσι βοηθάει στο να σαμποτάρει μια προσπάθεια από τη Γερμανία και άλλες χώρες να βγάλουν την Ελλάδα έξω από τα νύχια της ΕΕ και του ΔΝΤ, κάνοντας σε να αναρωτιέσαι με τίνος την πλευρά είναι πράγματι ο Πάγκαλος.

Όλα όσα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες, είναι να οργανώσουν, να προγραμματίσουν, να δράσουν και να δηλώνουν και πάλι ότι είναι ανεξάρτητοι -(εθνικά κυρίαρχη χώρα).

Από την αυγή της σύγχρονης ιστορίας, τα συντάγματα έχουν δημιουργηθεί από άτομα που ασκούσαν την ελεύθερη βούλησή τους.

Είναι ένα πολιτικό γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του λαού. Κανένα ποσό αστυνομίας δεν μπορεί να ελέγξει ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω τους μια διεφθαρμένη κυβέρνηση - ακόμα και αν η αστυνομία θα πρέπει να το επιθυμεί.

Το να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους ωστόσο δεν θα είναι αρκετό για τον λαό της Ελλάδας.

Πρέπει να προετοιμαστούν για να εισάγουν ένα νέο νόμισμα - και να βεβαιωθούν ότι το νόμισμα αυτό θα φυλάσσεται μακριά από τα χέρια των banksters.

Ένα νέο νόμισμα θα αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας τους και θα παρέχει τα θεμέλια για μια υγιή ανάκαμψη, για την κατασκευή νέων βιομηχανιών και για την επέκταση του εμπορίου.

Για 2.500 χρόνια ή περισσότερο, η οικονομία στην Ελλάδα λειτούργησε με επιτυχία κατ' αυτό τον τρόπο. Έχουν δημιουργηθεί νέα νομίσματα. Οικονομίες ανακατασκευάστηκαν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να λέει πως δεν πρέπει να μην συμβεί κάτι τέτοιο ξανά.

Οποιεσδήποτε ιδιωτικές υποχρεώσεις χρέους και να ανέλαβε η κυβέρνηση της Ελλάδας για τον εαυτό της απέναντι στους σκιερούς τραπεζίτες της Goldman Sachs είναι διαφορετικές και ξέχωρες από τις υποχρεώσεις των ανεξάρτητων ανθρώπων της Ελλάδας, και δεν είναι υποχρεωμένοι οι Έλληνες να πληρώσουν ούτε ένα λεπτό σε αυτούς. Οι προετοιμασίες για τη σύλληψη των τραπεζιτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό το χρέος μέσω εξαπάτησης, πρέπει να γίνουν εάν είναι απαραίτητες.

Υπαλλήλοι της ΕΕ και των ελεγχόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα πουν στον ελληνικό λαό ότι τους απειλεί καταστροφή, εάν αφήσουν την ευρωζώνη και την ΕΕ - αλλά αυτό είναι προπαγάνδα.

Και το αρπακτικό αγχώνεται εάν η λεία του ξεφύγει.

Αν ο λαός της Ελλάδας αποφασίσει να γράψει ένα νέο σύνταγμα, αυτό το σύνταγμα θα είναι που μετράει. Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός.

Η ΕΕ και όλες οι άλλες κυβερνήσεις δεν έχουν καμία νομιμότητα, αν οι άνθρωποι αρνούνται να τους αναγνωρίσουν.

Η ΕΕ και η ευρωζώνη έχουν φέρει μόνο αύξηση της φτώχειας και της διαφθοράς. Ως αποτέλεσμα των τελευταίων μηχανορραφιών των τραπεζών, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια νέα εποχή καταπίεσης της μορφής που συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν όταν είναι υπό κατοχή από ξένη δύναμη.

Σήμερα, η ΕΕ και οι banksters υπαγορεύουν ένα προϋπολογισμό για το λαό της Ελλάδας που περιλαμβάνει περικοπές παντού για έναν λαό που ήδη αγωνίζεται να επιβιώσει - και αυτό μολονότι η ΕΕ έχει προφανώς σκηνοθετήσει την τεχνητή κρίση χρέους.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία ... όλες οι χώρες έχουν ρυθμιστεί σε κατάρρευση.

Ένας-ένας, οι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να προετοιμαστούν για να δηλώσουν την κυριαρχία τους και να γράψουν νέα συντάγματα, διότι θα είναι οι επόμενοι στόχοι των κερδοσκόπων και των οργανισμών αξιολόγησης. Αν δεν προετοιμαστούν τώρα, ρισκάρουν να καταστραφούν.

Ομάδες στην Ιρλανδία ήδη ενημερώνουν το λαό πως να εξασκήσουν στην πράξη την πολιτική επιλογή τους και πως να πάρουν πίσω την εξουσία (δύναμη) τους. Δείτε εδώ

Ένα νέο σύνταγμα, που θέτει τις βασικές δομές των βασικών ελευθεριών και μιας βασικής δομής διακυβέρνησης, η οποία συνεπάγεται μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, θα δώσει για μια ακόμη φορά χώρο στους ανθρώπους, για την αναπτύξουν τις επιχειρήσεις και το εμπόριο τους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H αρχαία Αθήνα λάμπει σαν φάρος της δημοκρατίας, αλλά είναι επίσης ένα σύγχρονο παράδειγμα, στο βαθμό που ήταν ένα έθνος που ευημερούσε μέσω εμπορικών συναλλαγών, εν μέρει λόγω του ότι έδωσε δικαιώματα και ελευθερίες στους πολίτες της.

Το νέο σύνταγμα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα δύο μέρη (κομματικού) κοινοβουλευτικού συστήματος κατά τη γνώμη μου και να τα αντικαταστήσει με την άμεση δημοκρατία, όπως εκείνη που εφαρμοζόταν με τόση επιτυχία στην Αρχαία Ελλάδα και εξακολουθεί να ασκείται με επιτυχία σήμερα στην Ελβετία.

Το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να διεφθαρεί.

Το δικαστικό σύστημα και ο Τύπος, τα οποία υποτίθεται ότι παρακολουθούν τα μέλη του κοινοβουλίου, έχουν αντ' αυτού γίνει συνένοχα στη συγκάλυψη της τρέχουσας οργανωμένης χειραγώγησης όλου του φάσματος της νομοθεσίας για τον πλουτισμό των banksters. Έλεγχοι και ισορροπίες δεν υπάρχουν πια.

Όπως και στην αρχαία Αθήνα, και στην Ελβετία σήμερα, οι άνθρωποι θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να συζητήσουν για πρακτικές λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα - και όχι να πηγαίνουν απλά να ψηφίζουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια για ένα από τα δύο ή τρία κόμματα τα οποία ελέγχονται από τους banksters.

Η εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή δωρεάν ενεργειακών συστημάτων θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας ευημερούσας οικονομίας στην Ευρώπη.

Η θέσπιση κοινοτικών προγραμμάτων που να υποστηρίζουν τη γεωργία θα πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση της προσφοράς τροφίμων κατά τη διάρκεια της αναταραχών.

Η Ευρώπη έχει ένα λαμπρό μέλλον, εάν οι άνθρωποι της αφήσουν την ιδέα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από την ΕΕ και το ευρώ.

Στην ΕΕ δεν έχει απομείνει καμία νομιμότητα. Οι λαοί της Ευρώπης κάθε φορά που τους δόθηκε σε ψηφοφορία, απέρριψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας / και τη Συνταγματική Συνθήκη. Η μόνη χώρα με δικαίωμα ψήφου, η Ιρλανδία, απέρριψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας με μια σημαντική πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία το 2008 και μέσω τραμπουκισμών τους επεβλήθηκε να ψηφίσουν εκ νέου το 2009 δίχως να έχουν πραγματική επιλογή, εκτός από το να ψηφίσουν με ναι.

Η νομιμότητα της ΕΕ είναι αποκύημα φαντασίας και είναι καιρός να σπάσει αυτό το μπαλόνι.

Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. Είμαστε ελεύθεροι κατά τον ίδιο τρόπο που ο λαός της Αθήνας ήταν ελεύθερος. Μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες επιλογές που έκαναν εκείνοι - να δηλώσουν πως είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι και να υπερασπιστούν την ελευθερία τους.

Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας.

Το να σκεφτόμαστε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτή μίας ολοκληρωτικής κυβέρνησης, φτώχειας και πιο τεχνητών πολέμων στη ζώνη του ευρώ, είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τους banksters και τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους.

Έχουμε την ίδια ελευθερία σήμερα να σφυρηλατήσουμε το πεπρωμένο μας όπως είχε ο λαός της Αθήνας. Η επιλογή είναι δική μας."


"Why Greece should declare its sovereignty, set up a new currency, and prepare for a better future outside the eurozone"

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η κιβωτός του Νώε (Eurovision 2010)

'Ολο κι ακούω πιο συχνά το υποψήφιο για τη Γιουροβίζιον τραγούδι -πράγμα σπάνιο για μένα- του Μάνου Πυροβολάκη. Και όλο διαπιστώνω ότι μου αρέσει τρελά. Ένα έθνικ-χιπ χοπ κομμάτι σε ρυθμό ανάμεσα σε σούστα και σάμπα, με κρητική λύρα και ωραίες μαντινάδες που στο μυαλό μου τις έχω συνδέσει με την οικονομική κρίση και τους συμβουλάτορές μας Ευρωπαίους

Όλο τον κόσμο γύρισα μα όμως δε βρήκα ακόμα
Τον τόπο για να γίνουμε μία καρδιά, ένα σώμα

Ακούω χίλιες συμβουλές, μου δείχνουν χίλιους τρόπους
Κι όμως γνωρίζω πως αυτά δε σμίγουν τους ανθρώπους

Κόσμε μου ψεύτη κι όμορφε, τρομαχτικέ κι αθώε
Χρειάζεται για να σωθώ μια κιβωτός του Νώε

Ποιος είναι εκείνος που θα πει τι είναι σωστό να κάνω
Όταν μπροστά στα μάτια μου το δίκιο μου το χάνω


Προσέξτε τα γυρίσματα και τα τσακίσματα της τελευταίας μαντινάδας. Πόσο εξαιρετικά τονίζουν την αίσθηση του άδικου

Ποιος είναι εκείνος//ποιος//είναι/εκείνος που θα πεί//ποιος//είναι εκείνος που θα πει/τι είναι σωστό να κάνω//τι είναι σωστό να κάνω/όταν μπροστά στα μάτια μου/το δίκιο μου το χάνω

Ακούστε το άλλη μια φορά σε ένα διαφορετικό βίντεο από το άλλο που είχα παραθέσει εδώ