Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Συναγερμός για τη σύφιλη!!!Πρόκειται για επιδημία που στην Ευρώπη την έχουν πάρει χαμπάρι από καιρό. Στην Ελλάδα όμως με το αιτιολογικό της σπανιότητας, οι γιατροί μας ούτε καν την ανγνωρίζουν και αντί να ενημερώσουν τον κόσμο για τη σοβαρότητα της ασθένειας επιδίδονται στην κατατρομοκράτησή του για υποθετικές πανδημίες προπαγανδίζοντας αφειδώς το εμβόλιο της γουρουνογρίπης. Σ’ αυτή την ανάρτηση θα μιλήσω ως παθών επιδιώκωντας να βοηθήσω ανθρώπους να αναγνωρίσουν μόνοι τους τα συμπτώματα και να λάβουν δράση για τον περιορισμό της μετάδοσης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια πάρα πολύ επικίνδυνη και ύπουλη ασθένεια που στο πρώτο στάδιο –που μπορεί να εμφανιστεί ως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση- περνά σχεδόν απαρατήρητη και είναι δύσκολο να ανιχνευθεί κλινικά αφού το τεστ βγαίνει συνήθως αρνητικό.

Εκεί που μπορεί να ανιχνευθεί είναι στο δεύτερο στάδιο –που εμφανίζεται ως και 6 μήνες μετά τη μόλυνση- όταν παρουσιάζονται εξανθήματα σε όλο το σώμα και μέσα στο στόμα ακόμα. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση οι γιατροί θα επιμένουν ότι πρόκειται για αλλεργία ή δερματίτιδα και θα συνταγογραφούν αντιισταμινικά, κρέμες και λοσιόν!!! Πρέπει να επιμείνετε αρκετά και να το ψάξετε και μόνοι σας, κι αυτό γρήγορα γιατί μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων τα εξανθήματα εξαφανίζονται από μόνα τους και η ασθένεια περνά στη λανθάνουσα φάση της που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από το δεύτερο στάδιο της ασθένειας και τις επέλεξα μέσα από μια μεγάλη ποικιλία γιατί απεικονίζουν τη δική μου κατάσταση. Άλλα συμπτώματα που εμφάνισα ήταν αδιαθεσία και κόπωση, αλλά και πυρετός που δεν τον μέτρησα αλλά τον αισθάνθηκα καθώς ξυπνούσα χαράματα καταχείμωνο μούσκεμα στον ιδρώτα.

Αφού παρέλθουν 10 περίπου χρόνια από την αρχική μόλυνση περνάμε στο τρίτο στάδιο όπου προκαλούνται σοβαρές κι ανεπανόρθωτες βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος, που μπορούν να επιφέρουν και τον θάνατο ακόμα.

Η ανίχνευσή της γίνεται αρχικά με το τέστ RPR ή VDRL, που εφόσον βγει θετικό γίνεται επαναβεβαίωση με το TPHA ή FTA-Abs. Αλλά και σ’ αυτό το σημείο οι γιατροί δεν δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία και σπουδή. Όταν πήγα με παραπεμπτικό για το πρώτο τεστ μου έκλεισαν ραντεβού 10 μέρες μετά!!! Έτσι αναγκάστηκα να καταφύγω σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο για να ξέρω μια ώρα αρχίτερα ώστε να αναλάβω δράση για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την παύση της μετάδοσής της. Το τεστ RPR κοστίζει 15 ευρώ.

Η αντιμετώπιση της στα πρώτα στάδια είναι εύκολη με πενικιλίνη. Αν και τα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της σύφιλης, μπορεί και να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την εκδήλωση των συμπτωμάτων της κρατώντας την σε λανθάνουσα κατάσταση. Αν δηλαδή παίρνουμε αντιβιοτικά για κάποια άλλη λοίμωξη αλλά όχι για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταπολέμηση της σύφιλης, τότε το βακτήριό της, η σπειροχαίτη, δεν σκοτώνεται αλλά κατοικεί το σώμα μας χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν.

Πληροφορίες σχετικά άντλησα από την Βικιπέδια και από εδώ και από εδώ

Τις φωτογραφίες πήρα από εδώ

1 σχόλιο:

Atlas Global είπε...

gia su file
edw kai kairo me apasxolei to thema k exw perasei afta ta symptwmata. parola afta ta test vgainun arnhtika k oi giatroi de vriskun tipota allo ektos apo dermatitides ktlp, alla de peithomai. enas eidikos apo to ekswteriko m eenhmervsh gia thn "cryptic syphilis" h opoia de anixnevetai apo ta sinithismena test..xreiazetai eidiko test.. exeis akouseu gia afth kai pou mporw na kanw to test? grpse mu edw intelone@hotmail.com efxaristw!