Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Για το gamato, ρε γαμώτο... (νεότερα)



Από Hellenic Business

Με μία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη η Αστυνομία, συνέλαβε 6 άτομα που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας gamato.info, αλλά όμως ασύλληπτοι παραμένουν οι δύο "εγκέφαλοι" της ιστοσελίδας, που είναι Ολλανδοί. Άμεσα σχηματίστηκαν δικογραφίες για 11 Έλληνες, ενώ ενημερώθηκε και η Interpol.

Από την συγκεκριμένη σελίδα -που κατά την Αστυνομία θεωρείται ο μεγαλύτερος αγωγός πειρατείας ταινιών, μουσικής και λογισμικού στην Ελλάδα- μπορούσε οποιοσδήποτε να "κατεβάσει" δωρεάν ταινίες, μουσική ή προγράμματα υπολογιστών.

Η σελίδα είχε 850.000 μέλη, ενώ είχε καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας, με 57%, ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (68%) και η Ρουμανία (66%).
Το κλείσιμο της ιστοσελίδας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, και οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ με αφορμή του δημοφιλούς site gamato.info εξέδωσαν ανακοίνωση: “Το αναγκαστικό κλείσιμο διαδικτυακού χώρου που διευκόλυνε χρήστες να ανταλλάσουν μεταξύ τους ψηφιακά αρχεία, και η σύλληψη των υπευθύνων του, βρίσκονται στα ακραία όρια της νομιμότητας, αν όχι πέρα από αυτά.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της υιοθετεί και αναπαράγει τους ανακριβείς ισχυρισμούς της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), που είχε καταθέσει τη μήνυση εναντίον του συγκεκριμένου ιστότοπου (gamato.info) και είχε σοβαρό οικονομικό συμφέρον για τη διακοπή της λειτουργίας του. Στην πραγματικότητα:

• Αρχεία διαμοίραζαν μόνο οι απλοί χρήστες του ιστοτόπου, οι διαχειριστές τους διευκόλυναν μόνο να βρουν ο ένας τον άλλον.

• Φοροδιαφυγή ήταν αδύνατο να υπάρξει σε ένα ιστότοπο στον οποίο δε γινόταν καμιά οικονομική συναλλαγή.

Η αστυνομία παρέλειψε να αναφέρει πότε κατατέθηκε η μήνυση και πότε ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα. Θα θέλαμε περισσότερη και πιο επαρκή ενημέρωση από την αστυνομία για τις δικές της πράξεις, όχι την αναπαραγωγή των όσων ισχυρίζονται οι ανταγωνιστές του ιστοτόπου.

Πολιτική σημασία όμως έχει το συνολικότερο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Δυστυχώς στο θέμα αυτό οι ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων και μαζί τους η αστυνομία, επιμένουν να δίνουν μια μάχη χαρακωμάτων εκ των προτέρων χαμένη, με πρώτο θύμα την ελευθερία του λόγου και της επικοινωνίας στο διαδίκτυο.

Το υπάρχον μοντέλο εμπορευματοποίησης της γνώσης και του πολιτισμού, με τους περιορισμούς που θέτει, περιορίζει την πρόσβαση στα αγαθά αυτά σε ευρεία κοινωνικά στρώματα που στερούνται οικονομικών πόρων και κυρίως στους νέους.

Αυτό εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες τόσο στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά ακόμη περισσότερο διευρύνει το χάσμα μεταξύ των χωρών αυτών και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, προς όφελος εταιριών διανομής που ελάχιστη σχέση έχουν με την πνευματική δημιουργία.

Εξίσου αδιέξοδο είναι βέβαια είναι το μοντέλο της απεριόριστης δωρεάν χρήσης που έχει επικρατήσει στην γκρίζα πλευρά του διαδικτύου. Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε οι δημιουργοί να αμείβονται και οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ήδη διαθέσιμες διεθνείς πρακτικές, όπως πχ. ένα τέλος πρόσβασης στο internet που θα αποδίδεται στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να συλλάβουν τους σχεδόν 1 εκατομμύριο χρήστες του διαδικτυακού χώρου που αντιμετωπίζει την επίμαχη δίωξη…

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.3, 5:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Στην Αθήνα, μπροστά στη Βουλή

Στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα”

Δεν υπάρχουν σχόλια: