Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Στη συγκέντρωση για το gamato.info

Της Αρτεμης Καπούλα

Η πλατεία δεν ήταν γεμάτη. Είχε όμως περίπου 200 άτομα. Όχι και λίγα αν σκεφτείς ότι δεν διοργανώθηκε από κάποιο φορέα αλλά όσοι κινητοποιήθηκαν το έκαναν μέσω ενός γκρούπ στο facebook. Από την άλλη, όμως, περίμενα να είναι περισσότεροι. Νόμιζα ότι ήμουν η μεγαλύτερη ηλικιακά όταν έπεσε το μάτι μου σε κάτι 40άρηδες που φώναζαν συνθήματα μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Τα κύρια συνθήματα ήταν δύο: «λευτεριά-λευτεριά στου gamato τα παιδιά» και το «να αδειάσει η βουλή και τον server του gamato να τον βάλουμε εκεί.»

Το πανό που κρατούσαν 2 πιτσιρικάδες έγραφε, ανορθόγραφα, «Η πειρατεία σώζει τις τσέπες μας.» Αλλά είχε και άλλα, πιο χαριτωμένα. Κάποιος κύριος που εμφανίστηκε από το πουθενά έβγαλε ένα μικρό λόγο ενημερώνοντας μας ότι τα παιδιά του site έχουν δικηγόρο, αυτό που συμβαίνει δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση τους αλλά με την έννοια του μοιράζομαι και γίνομαι κοινωνός πραγμάτων, καταφέρθηκε εναντίων των μεγάλων εταιριών κ.λ.π. Τα παιδιά του φώναξαν ότι εντάξει, τα είπε, έγραψε τηλεοπτικά πλάνα, ας το βουλώσει τώρα. Και το έκανε. Οι αστυνομικοί κοιτούσαν με απορία αλλά και με ένα μικρό γελάκι, φαντάζομαι ότι πολλοί από αυτούς έχουν κάνει download μέσω του gamato.

Το αποτέλεσμα; Μάλλον απογοητευτικό. Υποτίθεται ότι όλο αυτό ήταν η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στις πολυεθνικές του θεάματος, στην καταστολή, στους φραγμούς για την ελεύθερη διακίνηση πνευματικών προϊόντων. Τίποτα από όλα αυτά. Ο ακτιβισμός αυτού του είδους παραμένει υπόθεση του καναπέ ή του γραφείου. Λίγο πιο κάτω διαδήλωνε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Ηταν η Κίνηση Εργαζομένων Δικαίωμα. Δεν ξέρω τι ακριβώς ζητούν, αλλά τα μικρά πλακάτ καλούσαν τους πραγματικούς υπευθύνους να πληρώσουν για την κρίση. Εφυγα και δεν είδα αν όντως πήγαν με τις επιταγές στο χέρι.





Για τις αντιδεοντολογικές διατυπώσεις στο Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τη σύλληψη των γαμάτων βλ. Πνευματική ιδιοκτησία, Επικοινωνιακή πολιτική της Αστυνομίας και τεκμήριο της αθωότητας

Ανοιχτή διαβούλευση για τα πνευματικά δικαιώματα και το gamato.info έχει αρχίσει εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: