Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η καταγγελία του ρατσισμού και η λογοκρισία του Youtube.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Το μήνυμα του Ρομέν Γαβρά που σοκάρει, προκαλεί αλλά σε καθηλώνει με την αλήθεια του; Ή τη λογοκρισία που επέβαλε το Youtube ενοχλημένο από την ωμότητα των εικόνων; Αλήθεια ποιος άλλος τρόπος υπάρχει για να μιλήσεις για το ρατσισμό και τη βία των δυνάμεων καταστολής παρά αυτός που επιλέγει ο Γαβράς; προβληματίσει σοκάροντας. Δεν έχει σημασία ποιος γίνεται στόχος του ρατσισμού, αν είναι οι κοκκινομάλληδες στο βίντεο ή όποιος άλλος -πάντα θα βρίσκεται κάποιος που θα ξεφεύγει από τα αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα και θα στοχοποιείται. Ούτε και η βία των δυνάμεων καταστολής έχει σημασία -αυτή θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι σύμφυτη με την καταστολή.

Το ζήτημα είναι αλλού: το να αυταπατώμαστε ότι με την καταστολή του διαφορετικού, θα αισθανθούμε εμείς σίγουροι και ασφαλείς. Πάνω σ' αυτό πρέπει να προβληματιστούμε. Ο Μάνος Χατζιδάκις το διατύπωσε καλύτερα: «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δε μας μοιάζουν. Τότε θα έρθει μια δεδομένη στιγμή που εμείς δε θα μοιάζουμε με κάποιους και θα καταδιωχτούμε και θα έχουμε το παρελθόν ότι ανεχτήκαμε τις καταδιώξεις των ατόμων που δε μας μοιάζουν. Άρα και εμείς σωστά θα καταδιωχτούμε. Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και η αρχή, και η βάση του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν. Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούνε και καταδιώκουν αυτούς που δε μας μοιάζουν» (το παράθεμα από το zougla.gr)

Όλα αυτά τα είπα για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Μ.Ι.Α "Born free" που σκηνοθέτησε ο Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά και λογοκρίθηκε από το youtube.



Εύστοχα ο Νίκος Γεωργιάδης στο zougla.gr υπενθυμίζει τη φράση που εκστόμισε ο Nicolas Sarkozy κατά την εξέγερση των νεαρών των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού, που είχε ταράξει την ησυχία της γαλλικής κοινωνίας: «Χρειάζεται ένα πιεστικό μηχάνημα Kärcher, για να καθαρίσει αυτήν την αλητεία».

Να λοιπόν η πραγματικότητα που θα επιθυμούσε ο κύριος Sarkozy. Δείτε το βίντεο εδώ. Η ενσωμάτωση ήταν αδύνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: