Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

AIDS, καρκίνος, φάρμακα, εμβόλια...


Με το AIDS και τον καρκίνο έχω ασχοληθεί σε αρκετές αναρτήσεις μου. Στόχος μου ήταν να παραπέμψω σε μια άλλη ιατρική πρόταση, τόσο όσον αφορά τη φύση των δυο ασθενειών όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, αλλά και να καταγγείλω το ιατρικό κατεστημένο που, είτε από αδιαφορία ή παραπλάνηση είτε από ωφελιμισμό, συντηρεί την υπάρχουσα, λανθασμένη κατά την κρίση μου, προσέγγιση. Όλα αυτά μου ξανάρθαν στο νου με την έκδοση του βιβλίου των Πέτρου Αργυρίου & Beldeu Singh, Τι δεν σας λένε οι γιατροί. Φάρμακα, εμβόλια, καρκίνος, πόλεμος κατά της φύσης και της υγείας, ψυχοδικτατορία και η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο εξανθρωπισμένης ιατρικής, εκδόσεις ETRA (σελ. 302, τιμή 20, 90 ευρώ). Στα αποσπάσματα που ακολουθούν η έμφαση δίνεται στη δική μας παθητική, σχεδόν μοιρολατρική, στάση απέναντι στο ό,τι μας σερβίρεται ως αιτία και θεραπεία από το ιατρικό σύστημα.

Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου: Παρότι ελάχιστοι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι από το υπάρχον ιατρικό σύστημα, η έντονη δυσαρέσκεια δε φτάνει ποτέ σε εκείνη την κρίσιμη μάζα που θα τη μεταμορφώσει σε μια παραγωγική κριτική. Φαίνεται πως υπάρχει μια σχέση υποτέλειας ανάμεσα στην ιατρική και τον πολίτη όπως εμφανώς υπάρχει υποτέλεια ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. Δεκάδες χιλιάδες ιατρικών σφαλμάτων, πολλές φορές θανατηφόρων παραμένουν μη καταγεγραμμένα και δεν καταγγέλλονται, με ένα τρόπο που θυμίζει το νόμο της σιωπής.

Και συμπληρώνει η Μαρία Παπαγιαννίδου, από την παρουσίαση της οποίας πήρα τα αποσπάσματα: Ναι, είμαστε απροστάτευτοι από τους γιατρούς που εφαρμόζουν έτοιμες συνταγές για όλους, από τους πολιτικούς που υιοθετούν αψήφιστα πρωτόκολλα υγείας συντεταγμένα από απρόσωπους και ανελεύθερους οργανισμούς κάπου μακριά, από τα ΜΜΕ – τα οποία παρέλειψαν οποιαδήποτε αναφορά στη λυτρωτική δήλωση του Νομπελίστα της υπόθεσης Luc Montagnier ότι “Μπορούμε να εκτεθούμε στον HIV πολλές φορές χωρίς να μολυνθούμε. Το αμυντικό μας σύστημα... θα απαλλαγεί από τον ιό μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν έχουμε ένα καλό αμυντικό σύστημα...”. Θα μπορούσε να μπει ένα τέλος στο AIDS με αυτή τη δήλωση. Αλλά δεν το θέλουμε, φαίνεται. 'Η μήπως το θέλουμε;

Πολύ σωστά λοιπόν ο Πέτρος Αργυρίου παρομοιάζει την άγνοια και την τυφλότητά μας απέναντι στον καρκίνο κατά βάση, αλλά συνειρμικά και προς το AIDS, με την απελπισμένη απάντηση του κύκλωπα Πολύφημου στην ερώτηση ποιος τον τύφλωσε: Ο ομηρικός Οδυσσέας ήταν φημισμένος για την πολυτροπία του. Ήταν αυτός που σκαρφίστηκε το τέχνασμα του δουρείου ίππου για να αλώσει τη Μεγάλη πόλη της Τροίας που φαινόταν άτρωτη στα όπλα, την ανδρεία και τη δύναμη. Ήταν αυτός που δραπέτευσε από τη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου αφού πρώτα τον παραπλάνησε πως το όνομα του ήταν Κανένας, τον τύφλωσε και πέρασε απαρατήρητος μαζί με τους συντρόφους του δεμένος στην κοιλιά των προβάτων του κύκλωπα. Όταν οι σύντροφοι κύκλωπες έσπευσαν να βοηθήσουν τον κραυγάζοντα τυφλωμένο αδερφό τους εκείνος τους εξηγούσε εις μάτην πως ο Kανένας τον τύφλωσε. Τώρα, σχεδόν 3.000 χιλιάδες χρόνια αργότερα, η έρευνα του καρκίνου είναι μονόφθαλμη σαν τους Κύκλωπες, τυφλωμένη από απληστία σαν τον Πολύφημο. Όταν ερωτόμαστε ποιος μας πλήγωσε απαντάμε ο Καρκίνος χωρίς να ξέρουμε καν το πραγματικό του όνομα. Αιώνες ιατρικής προόδου και ο καρκίνος παίζει μαζί μας σαν ένας μικροσκοπικός Οδυσσέας. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να φερθούμε τουλάχιστον τόσο έξυπνα όσο αυτός. Είναι καιρός να ανατρέξουμε σε μορφωμένους επιστήμονες που διαθέτουν μια ευρύτερη αντίληψη των πραγμάτων, επιστήμονες που θα μπορούσαν να έχουν ακόμη ακόμη διαβάσει λογοτεχνία. Οι σημερινοί ιατρικοί επιστήμονες, οι αρουραίοι των εργαστηρίων είναι σε θέση να καταλάβουν μόνο τον καρκίνο των αρουραίων και φυσικά, ζαλισμένοι από τη μυρωδιά του τυριού της χρηματοδότησης πέφτουν σε κάθε δυνατή ερευνητική φάκα. Όπως και να χει, οι καρκίνοι των αρουραίων θεραπεύονται χαρακτηριστικά πιο εύκολα από τους ανθρωπίνους. Και αυτό συμβαίνει επειδή, εμείς, ως είδος, δεν είμαστε φτιαγμένοι μόνο από κύτταρα, αλλά και από συναισθήματα και σκέψεις. Είναι καιρός τον καρκίνο να τον χειριστούν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη φύση και που θα μπορέσουν ¨συνομιλώντας¨ μαζί του να πάρουν από αυτόν το όνομα του. Το πραγματικό του όνομα.

Διαβάστε περισσότερα στο hivwave

Δεν υπάρχουν σχόλια: