Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Και μην ακούσω για Αποκάλυψη...

...αν δείτε αυτή την εικόνα στον ουρανό.



Σύμφωνα με τον Dr Brad Carter, Senior Lecturer of Physics στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Queensland, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί το 2012 ή αργότερα (αυτό το αργότερα εκτείνεται από μερικά έως εκατομμύρια χρόνια). Πρόκειται για την έκρηξη του ερυθρού υπεργίγαντα Μπετελγκέζ, η αντίστροφη μέτρηση της οποίας έχει ήδη αρχίσει αφού το άστρο άρχισε να χάνει μάζα.

Ο Μπετελγκέζ (το όνομά του προέρχεται από το αραβικό yad Al Jauza –το χέρι της Γιάουζα, μιας μυστηριώδους γυναίκας που ελέγχει την τάξη του σύμπαντος) είναι το πιο λαμπρό άστρο του Ωρίωνα, το α Ωρίωνα, και βρίσκεται πάνω και αριστερά στο τραπέζιο του αστερισμού, που απέχει από μας 650 ε.φ.



Είναι 13.758 φορές λαμπρότερος από τον Ήλιο μας, 20 φορές μεγαλύτερος στη μάζα και 500 φορές μεγαλύτερος στις διαστάσεις. Αν ο κόκκινος αυτός υπεργίγαντας βρισκόταν στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, η επιφάνειά του θα ξεπερνούσε την τροχιά της Γης και θα εκτεινόταν μέχρι την τροχιά του Άρη.

Ο Ωρίωνας ανατέλλει το φθινόπωρο, μεσουρανεί το χειμώνα και δύει την άνοιξη. Μπορείτε να τον βρείτε εύκολα, αν κοιτάξετε στο νότιο μέρος του ουρανού, νότια του Ταύρου και μεταξύ αυτού και των Διδύμων, αυτή την εποχή.



Εκτείνεται πάνω και κάτω από τον Ισημερινό, βόρεια του Λαγωού, ανατολικά του Μονόκερω και δυτικά του Ηριδανού. Μέσα στο φανταστικό τραπέζιο, που σχηματίζουν τα άστρα του α, γ, β, και κ, βρίσκονται σε ευθεία γραμμή 3 άστρα δευτέρου μεγέθους, τα δ, ε και ζ, που αποτελούν τη ζώνη του Ωρίωνα. (Οι πληροφορίες από το βιβλίο των Στράτου Θεοδοσίου-Μάνου Δανέζη, Τα άστρα και οι μύθοι τους. Εισαγωγή στην ουρανογραφία, εκδ. Δίαυλος)



Το τεράστιο μέγεθος του Μπετελγκεζ εξηγεί και τη δύναμη της έκρηξης που θα συμβεί, δεκάδες εκατομμύρια φορές λαμπρότερη από τον Ήλιο μας. Γι’ αυτό, αν και μακριά, θα δούμε το αστέρι στον ουρανό μας ως δεύτερο ήλιο για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα κάνει τη νύχτα μέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα.



Καμιά καταστροφή όμως δεν θα προκληθεί. Ίσα ίσα, ο υπερκαινοφανής θα παράσχει στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση και τη συνέχιση της ζωής στη Γή. Όπως τονίζει ο Dr Brad Carter, μια βροχή από μικροσκοπικά σωματίδια, που ονομάζονται νετρίνα, θα διαπεράσει τα σώματά μας και ολόκληρη τη Γη, μεταφέροντας το 99% της ενέργειας του υπερκαινοφανούς. Και μας υπενθυμίζει ότι η Γη και το σύμπαν στο σύνολό τους έχουν φτιαχτεί από τέτοια αστρική ύλη, που περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα βαριά στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: