Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Το όνειρο της Ρώμης: μια απάντηση στον οθωμανισμό της κας Δραγώνα

Πολλές αντιδράσεις έχουν υπάρξει τελευταία για τις δηλώσεις, τώρα και άλλοτε, της κυρίας Θάλειας Δραγώνα, ειδικού γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας –και διακαιολογημένα άλλωστε μια που, λόγω της θέσεως της, άπτονται της ιδεολογικής συγκρότησης του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του. Σ’ αυτή την ανάρτηση θέλω να προκαλέσω το ιδεολογικό υπόβαθρο που βρίσκεται πίσω από τις δηλώσεις της ειδικού γραμματέως και να καταδείξω ότι οι απόψεις «της μόδας» μπορεί να είναι εκσυγχρονιστικές αλλά δεν είναι πάντα και προοδευτικές.

4 σχόλια:

marianaonice είπε...

Μόνο μία ένσταση σε όσα αναπτύσσεις.
Η σημερινή Ελλάδα έτσι όπως λειτουργεί χαμένη στην προχειρότητα, στην ανασφάλεια του πολυδαίδαλου νομικού της καθεστώτος, και γενικά στην ανικανότητα τήρησης της νομιμότητας, η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοεθνείς που κατακλύζουν ανεξέλεγκτα και αθρόα τη χώρα μας και γεννούν εδώ τα παιδιά τους, δεν εγγυάται καμία ισορροπία μεταξύ της ανάδειξης και αποδοχής του αλλοδαπού και αλλοεθνούς πολιτισμού και της απορρόφησης του ελληνικού από αυτόν, ούτε βέβαια την αρμονική συμβίωση μας με το Οθωμανικό στοιχείο. Είναι εντελώς πρόωρο και νομίζω ότι στόχος αυτού του μέτρου δεν είναι το όραμα του αληθινού εκσυχρονισμού αλλά η άγρα ψήφων με οποιοδήποτε κόστος.

Ανώνυμος είπε...

Οκ, Σαφώς ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός ήταν ένα από τα πιο σοβαρά και σε διάρκεια πολιτιστικά συστήματα που γέννησε η ανρώπινη διαντίδραση. Σαφώς για τον δυτικό άνθρωπο έχει ακόμα πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να συνεχίσει να έχει γιατί είναι κομμάτι της αυτογνωσίας του. Καλά μέχρι εδώ, αλλά: Υπάρχουν πολιτισμοί από κάθε άποψη συγκρινόμενοι της ίδιας σηαμσίας, όπως για παράδειγμα ο Κινεζικός-Απωανατολικός. Επίσης, όσο και να υστερεί κάποιος πολιτισμός σε τεχνικά, κοινωνικά, ή καλιτεχνικά επιτεύγματα (τα οποία πάλι εμείς τα κρίνουμε με τα δικά μας μέτρα..)τούτο δεν σημαίνει ότι δεν έχει κοινωνικοποιητική αξία. Εξ΄άλλου γιαυτό τον λόγο, όλο και ανατρέχουμε στο παρελθόν, αλλιώς μας έκανε και η Πετρούλα..
Η Οθωμανική αυτοκρατορία, σαφώς σε αρκετά της σημεία υπήρξε κληρονόμος της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς.

Στοππάκιος είπε...

marianaonice
Η Ευρώπη γενικά έχει δυο επιλογές ως προς τους μετανάστες: ή θα τους ενσωματώσει ή θα βελτιώσει τις ζωές τους στη χώρα προέλευσης τους. Και τα δυο φαίνονται ουτοπικά αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσουμε από κάπου. Δε νομίζεις;
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ
Ασφαλώς και σέβομαι τους άλλους πολιτισμούς και τα επιτεύγματά τους, ούτε απαξιώνω το οθωμανικό μας παρελθόν -σε πολλά πιστεύω η οθωμανική Θεσσαλονίκη ήταν καλύτερη από τη σημερινή νεοελληνική, αλλά μίλησα για πολιτικό όραμα και το συσχέτισα με την εκπαίδευση. Γι αυτό προέκρινα τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.Θα μπορούσες μ' αυτούς τους όρους να προτείνεις τον κινεζικό πολιτισμό για παράδειγμα;

Armenakia είπε...

Stoppakio:Kalh xronia kai se sena... eyxaristoume gia thn parakolouthisi... Polles eyxes gia to neo xrono!
Armenakia!