Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Ποινικές διώξεις κατά ρατσιστών


Αυτή η ανάρτηση -αναδημοσίευση από το zougla.gr- έρχεται ως ανταπόκριση στην εξής παλαιότερη. Τελικά σ' αυτή τη χώρα πρέπει να θεσμοθετούμε τα αυτονόητα. Ας είναι! Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ένας τυφλοσούρτης λοιπόν για τους αδρανείς δικαστές μας -και απρόθυμους να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

Ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίζουν αυτεπαγγέλτως όσοι προκαλούν εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη των πρωταγωνιστών φαινομένων ρατσισμού σε βάρος ομάδας ή προσώπου με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ακόμη και το γενετήσιο προσανατολισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Επίσης, προσδιορίζονται ως ρατσιστικές εκδηλώσεις και τιμωρούνται ποινικά οι ενέργειες που έχουν στόχο θρησκευτικά σύμβολα, οίκους λατρείας, χώρους διαμονής, ψυχαγωγίας κλπ... Παράλληλα, καθιερώνονται για πρώτη φορά διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα σε βάρος των νομικών προσώπων που έχουν ανάμιξη σε ρατσιστικές εκδηλώσεις.


Παρουσίαση του νομοσχεδίου αλλά και ενστάσεις στις διατάξεις του, διαβάστε στον elawyer

Δεν υπάρχουν σχόλια: