Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Μετανάστες και κουλτούρες: όταν οι συντηρητικοί υποστηρίζουν προοδευτικές ιδέες, και οι προοδευτικοί συντηρητικές. Παράδοξο;

«Το πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε»
Πρώτη καταχώρηση στο zougla.gr: Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, 18:22


Μετά την Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον, δήλωσε σήμερα, ότι η πολυπολιτισμική πολιτική της χώρας του απέτυχε και πρέπει να ενισχυθεί η εθνική ταυτότητα της Βρετανίας. «Mε το πολυπολιτισμικό μοντέλο που υιοθέτησε το κράτος, ενθαρρύναμε διαφορετικές κουλτούρες να ζουν χωριστά η μία από την άλλη», είπε ο Κάμερον, κάτι που οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια απώλεια ταυτότητας στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία με τη σειρά της ώθησε νεαρούς μουσουλμάνους να στραφούν σε μια εξτρεμιστική ιδεολογία.

Οι δηλώσεις του Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια, σηματοδοτούν αλλαγή πλεύσης για τη βρετανική πολιτική όσον αφορά στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εκτίμησε ότι η «ανεκτικότητα» απέναντι σ’ εκείνους που απορρίπτουν τις αξίες της Δύσης, απέτυχε και κάλεσε σε «έναν φιλελευθερισμό πιο ενεργητικό, πιο μαχητικό» προκειμένου να προστατευτεί η ισότητα των δικαιωμάτων, ο σεβασμός στους νόμους, η ελευθερία έκφρασης και η δημοκρατία.

Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε δηλώσεις της το Νοέμβριο του 2010, είχε εκτιμήσει ότι ο πολυπολιτισμός έχει αποτύχει και οι μετανάστες στην Γερμανία δεν έχουν αφομοιωθεί.


Αυτά από το ρεπορτάζ της ζούγκλας.

Δείτε λοιπόν που είναι το παράδοξο: Οι συντηρητικοί πολιτικοί όπως ο Κάμερον και η Μέρκελ να υποστηρίζουν ένα προοδευτικό μοντέλο για όλη την ανθρωπότητα ("ισότητα των δικαιωμάτων, ο σεβασμός στους νόμους, η ελευθερία έκφρασης και η δημοκρατία"), ενώ οι προοδευτικοί από την άλλη να εμμένουν στο ξοφλημένο μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας που επέβαλλε ένα άπαρτχαϊντ στις διάφορες πολιτισμικές ομάδες μιας κοινωνίας αναγκάζοντάς τες να ζουν βίους παράλληλους, βαυκαλιζόμενες στη διαφορετικότητά τους, πέρα από κάθε έννοια προόδου. Το άκρον άωτον της συντήρησης!!!

Κι αν δεν καταλάβατε τι λέω, ξαναδιαβάστε το άρθρο του Κενάν Μάλικ που μετέφρασα εδώ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Αποκηρύσσω την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία», έγραφε ο CLR James. «Αλλά σέβομαι τη γνώση και τις εμβριθείς ανακαλύψεις του δυτικού πολιτισμού»

Ο James ήταν ένας από τους μεγάλους ριζοσπάστες του εικοστού αιώνα, αντι-ιμπεριαλιστής, εξαιρετικός ιστορικός των αγώνων των μαύρων, μαρξιστής που παρέμεινε πιστός στον μαρξισμό ακόμα και όταν δεν ήταν πια της μόδας. Αλλά σήμερα η υπεράσπιση του «δυτικού πολιτισμού» από τον James θα απορριπτόταν προφανώς ως ευρωκεντρική, ακόμα και ως ρατσιστική.

Το να είσαι ριζοσπάστης σήμερα σημαίνει να δυσανασχετείς με ο,τιδήποτε είναι «δυτικό» - με το οποίο όλοι εννοούν τον μοντερνισμό και τις ιδέες του Διαφωτισμού – στο όνομα της «ποικιλομορφίας» και της «διαφορετικότητας». Το μοντερνιστικό πρόγραμμα της επιδίωξης μιας έλλογης, επιστημονικής κατανόησης του φυσικού και κοινωνικού κόσμου – πρόγραμμα στο οποίο ο James πρωτοστάτησε χωρίς να ντρέπεται- σήμερα ευρέως θεωρείται επικίνδυνη, ή ακόμη και καταπιεστική, φαντασίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: