Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ας μιλήσουμε για σινεμά: Το πρόβλημα της σεξουαλικότητας


Σ’ ένα γάμο, δεν παντρεύονται δύo άνθρωποι αλλά τέσσερις: ο άντρας, η γυναίκα, ο άντρας μέσα στη γυναίκα και η γυναίκα μέσα στον άντρα. Σας μπέρδεψα; Αν ναι, τότε τα κατάφερα να σας μπάσω στην περίπλοκη ανθρώπινη σεξουαλικότητα που αποτελεί το θέμα της γαλλικής ταινίας L’ homme est une femme come les autres (Ο άντρας είναι μια γυναίκα σαν τις άλλες, A man is a woman αγγλιστί) που είχα δει παλιά, όταν πρωτοβγήκε, και ξαναείδα τώρα στο youtube. Το θέμα της ταινίας αναπτύσσεται στους κύκλους των Ασκεναζίμ Εβραίων, στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, υπό τους ήχους του κλαρινέτου, με αρκετή δόση χιούμορ και μελαγχολίας. Το ευρηματικό σενάριο και τους μεικτούς διαλόγους στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά υπογράφουν οι Gilles Taurand και Jean –Jacques Zilbermann, με τον τελευταίο να την σκηνοθετεί κιόλας. Πρωταγωνιστoύν ο Antoine de Caunes και η Elsa Zylberstein. Η ταινία έχει αγγλικούς υπότιτλους.

http://www.youtube.com/watch?v=TQxRq3ZlDs4&feature=related

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ένα χάικου περιμένοντας την άνοιξη


Στη μαύρη νύχτα
ζωγραφίζω γιασεμιά
να ξημερώσει

Δ.Ι. Αντωνίου

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ποινικές διώξεις κατά ρατσιστών


Αυτή η ανάρτηση -αναδημοσίευση από το zougla.gr- έρχεται ως ανταπόκριση στην εξής παλαιότερη. Τελικά σ' αυτή τη χώρα πρέπει να θεσμοθετούμε τα αυτονόητα. Ας είναι! Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ένας τυφλοσούρτης λοιπόν για τους αδρανείς δικαστές μας -και απρόθυμους να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

Ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίζουν αυτεπαγγέλτως όσοι προκαλούν εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη των πρωταγωνιστών φαινομένων ρατσισμού σε βάρος ομάδας ή προσώπου με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ακόμη και το γενετήσιο προσανατολισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Επίσης, προσδιορίζονται ως ρατσιστικές εκδηλώσεις και τιμωρούνται ποινικά οι ενέργειες που έχουν στόχο θρησκευτικά σύμβολα, οίκους λατρείας, χώρους διαμονής, ψυχαγωγίας κλπ... Παράλληλα, καθιερώνονται για πρώτη φορά διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα σε βάρος των νομικών προσώπων που έχουν ανάμιξη σε ρατσιστικές εκδηλώσεις.


Παρουσίαση του νομοσχεδίου αλλά και ενστάσεις στις διατάξεις του, διαβάστε στον elawyer

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πειρατικός FM: Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε, εδώ είναι Ελλάντα

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να συρθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα οι πρώην πρωθυπουργοί Σημίτης και Καραμανλής...

Στην Ελλάδα ένας χάκερ ετοιμάζεται να δικαστεί για κατασκοπεία, επειδή παραβίασε την ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού Καραμανλή, όπως ακριβώς και η Vodafone που ενεπλάκη το 2005 στις υποκλοπές τηλεφώνων, μεταξύ των οποίων ήταν και του πρωθυπουργού Καραμανλή...

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να σύρει στα δικαστήρια όσους δεν πληρώνουν διόδια και εισιτήρια στα λεωφορεία, όπως ακριβώς έσυρε και τον πρώην υπουργό Άμυνας Τσοχατζόπουλο για τις μίζες των υποβρυχίων...

Επειδή το δεύτερο σκέλος κάθε πρότασης ποτέ δεν έγινε, δεν μπορώ παρά να αναφωνήσω παραφράζοντας τον ποιητή: "Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε, εδώ είναι Ελλάντα"



(Ο στιχος που παραφράζεται εδώ είναι του Νίκου Εγγονόπουλου: Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε, εδώ είναι Μπαλκάνια)

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μετανάστες και κουλτούρες: όταν οι συντηρητικοί υποστηρίζουν προοδευτικές ιδέες, και οι προοδευτικοί συντηρητικές. Παράδοξο;

«Το πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε»
Πρώτη καταχώρηση στο zougla.gr: Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, 18:22


Μετά την Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον, δήλωσε σήμερα, ότι η πολυπολιτισμική πολιτική της χώρας του απέτυχε και πρέπει να ενισχυθεί η εθνική ταυτότητα της Βρετανίας. «Mε το πολυπολιτισμικό μοντέλο που υιοθέτησε το κράτος, ενθαρρύναμε διαφορετικές κουλτούρες να ζουν χωριστά η μία από την άλλη», είπε ο Κάμερον, κάτι που οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια απώλεια ταυτότητας στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία με τη σειρά της ώθησε νεαρούς μουσουλμάνους να στραφούν σε μια εξτρεμιστική ιδεολογία.

Οι δηλώσεις του Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια, σηματοδοτούν αλλαγή πλεύσης για τη βρετανική πολιτική όσον αφορά στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εκτίμησε ότι η «ανεκτικότητα» απέναντι σ’ εκείνους που απορρίπτουν τις αξίες της Δύσης, απέτυχε και κάλεσε σε «έναν φιλελευθερισμό πιο ενεργητικό, πιο μαχητικό» προκειμένου να προστατευτεί η ισότητα των δικαιωμάτων, ο σεβασμός στους νόμους, η ελευθερία έκφρασης και η δημοκρατία.

Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε δηλώσεις της το Νοέμβριο του 2010, είχε εκτιμήσει ότι ο πολυπολιτισμός έχει αποτύχει και οι μετανάστες στην Γερμανία δεν έχουν αφομοιωθεί.


Αυτά από το ρεπορτάζ της ζούγκλας.

Δείτε λοιπόν που είναι το παράδοξο: Οι συντηρητικοί πολιτικοί όπως ο Κάμερον και η Μέρκελ να υποστηρίζουν ένα προοδευτικό μοντέλο για όλη την ανθρωπότητα ("ισότητα των δικαιωμάτων, ο σεβασμός στους νόμους, η ελευθερία έκφρασης και η δημοκρατία"), ενώ οι προοδευτικοί από την άλλη να εμμένουν στο ξοφλημένο μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας που επέβαλλε ένα άπαρτχαϊντ στις διάφορες πολιτισμικές ομάδες μιας κοινωνίας αναγκάζοντάς τες να ζουν βίους παράλληλους, βαυκαλιζόμενες στη διαφορετικότητά τους, πέρα από κάθε έννοια προόδου. Το άκρον άωτον της συντήρησης!!!

Κι αν δεν καταλάβατε τι λέω, ξαναδιαβάστε το άρθρο του Κενάν Μάλικ που μετέφρασα εδώ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Αποκηρύσσω την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία», έγραφε ο CLR James. «Αλλά σέβομαι τη γνώση και τις εμβριθείς ανακαλύψεις του δυτικού πολιτισμού»

Ο James ήταν ένας από τους μεγάλους ριζοσπάστες του εικοστού αιώνα, αντι-ιμπεριαλιστής, εξαιρετικός ιστορικός των αγώνων των μαύρων, μαρξιστής που παρέμεινε πιστός στον μαρξισμό ακόμα και όταν δεν ήταν πια της μόδας. Αλλά σήμερα η υπεράσπιση του «δυτικού πολιτισμού» από τον James θα απορριπτόταν προφανώς ως ευρωκεντρική, ακόμα και ως ρατσιστική.

Το να είσαι ριζοσπάστης σήμερα σημαίνει να δυσανασχετείς με ο,τιδήποτε είναι «δυτικό» - με το οποίο όλοι εννοούν τον μοντερνισμό και τις ιδέες του Διαφωτισμού – στο όνομα της «ποικιλομορφίας» και της «διαφορετικότητας». Το μοντερνιστικό πρόγραμμα της επιδίωξης μιας έλλογης, επιστημονικής κατανόησης του φυσικού και κοινωνικού κόσμου – πρόγραμμα στο οποίο ο James πρωτοστάτησε χωρίς να ντρέπεται- σήμερα ευρέως θεωρείται επικίνδυνη, ή ακόμη και καταπιεστική, φαντασίωση.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πειρατικός FM: Η γρίπη χορεύει στο σώμα μου

Νέα ή παλιά, δεν γνωρίζω, το σίγουρο είναι ότι αυτή η γρίπη με πέθανε. Μεταφορικά βέβαια. Αφού γράφω, σημαίνει πως ζω.

Είναι που δε θέλω να πάρω και κανένα φάρμακο -ούτε καν ασπιρίνη. Προτιμώ παραδοσιακούς τρόπους.

Τον κύκλο της θα κάνει και θα φύγει. Παρ' όλα τα νεύρα μου, ας κρατήσω τους στοιχειώδεις τύπους ευγένειας.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Άντε πάλι το παραμυθάκι της Δημοκρατίας! (Ένα πικρόχολο σχόλιο για την εξέγερση στην Αίγυπτο)


Σε κοινή τους δήλωση, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία προτρέπουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Λες κι αυτό ήταν το προβλημα!

Ρε μάγκες, 30 τόσα χρόνια που ο λαός της Αιγύπτου δεν είχε αυτές τις δημοκρατικές αποτέτοιες, γιατί δεν αντιδρούσε, αλλά εξεγείρεται τώρα χάριν της Δημοκρατίας;

Η Δύση συνεχίζει το ίδιο παραμυθάκι χάριν του οποίου βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.

Η δημοκρατία, κύριοι, δεν είναι αυτοσκοπός. Μια σύμβαση είναι ανάμεσα στο λαό και τους κυβερνώντες μιας χώρας και αν ο λαός είναι ευτυχισμένος και με ένα άλλο καθεστώς μπορεί να κάνει και χωρίς αυτή τη σύμβαση.

Αλλού είναι το πρόβλημα της εξέγερσης στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Δεν το λέτε. Προσπαθείτε να καλύψετε τα "χρυσά αγόρια" σας που μετά το φιάσκο των χρηματιστηρίων, τζογάρουν αβέρτα στα εμπορεύματα.

Το κόλπο είναι δοκιμασμένο. Κρατάμε τα προϊόντα, δεν τα διαθέτουμε στην αγορά προκειμένου η τεχνητή έλλειψη να ανεβάσει τις τιμές.

Πώς, στο διάολο, είναι δυνατόν την περσινή χρονιά η συγκομιδή του σταριού να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και να υπάρχει έλλειψη;

Δοκίμασαν την άνοδο των τιμών και τότε με τις πυρκαγιές στη Ρωσία και τους καλοάρεσε.

Και τώρα τους βγήκε. Έσπευσαν λέει οι χώρες με τα "ανελεύθερα" καθεστώτα να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς τροφίμων, προκειμένου να αποφύγουν εξεγέρσεις "υπέρ της Δημοκρατίας".

Μη τυχόν και υπήκοοί τους, ζητώντας όπως στην Τυνησία απλά και μόνο ζάχαρη, καταλήξουν να ανατρέψουν τον Μπεν Άλι, τρομάρα τους.

Αλλά και οι δικοί μας, εδώ στην Ελλάδα, που ονειρεύονται εξεγέρσεις και αναθάρρησαν με τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Αφρική, το τυρί το βλέπουν, τη φάκα δεν την είδαν;