Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Να δαπάνες να περικόψετε, κύριε Παπακωνσταντίνου!!!


«Η Ελλάς εδαπάνησε άπαν το χρήμα του λαού, αντί έργων χρησίμων, εις συντήρησιν κοπαδίoυ κομματικών κηφήνων, χάριν του οποίου στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου».

Εμμανουήλ Ροΐδης

«Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας



Eίναι εξοργιστικό με πόση ευκολία οι βουλευτές μας αποφασίζουν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων, φορολογούν ανελέητα τον ιδιωτικό τομέα, αλλά προκειμένου για το σκληρό πυρήνα του κράτους –Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου, Κυβέρνηση, Βουλή, Δικαιοσύνη- είναι απρόθυμοι να προβούν σε οποιαδήποτε συρρίκνωση, ενώ από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσουν σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε. Ας δούμε λοιπόν πόσο στοιχίζει η Βουλή σύμφωνα με την έρευνα του Νίκου Βαφειάδη (Τα στοιχεία αφορούν το 2010).

Κρατική επιχορήγηση στα κόμματα: 49 εκατομμύρια ευρώ

Βουλευτική αποζημίωση: 42,5 εκατομμύρια (το 50% φορολογείται αυτοτελώς)

Συντάξεις βουλευτών: 35 εκατομμύρια (να σημειώσουμε ότι σύνταξη δικαιούνται όλοι οι βουλευτές με 4 χρόνια θητείας και δικαιούνται να λαμβάνουν δεύτερη -από το επάγγελμά τους- και τρίτη –από συνδικαλιστική δράση ή την τοπική αυτοδιοίκηση- σύνταξη, ενώ όλοι οι βουλευτές άνω των 65 παίρνουν και αποζημίωση και σύνταξη)

Πρώην πρωθυπουργοί: 4,3 εκατομμύρια

Αναδρομικά 2010-2012: 80 εκατομμύρια (λόγω της αναδρομικής αύξησης που πήραν και οι δικαστές)

Προνόμια των βουλευτών:

• δικαιούνται ένα κινητό τηλ. μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως
• οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ)
• αυτοκίνητο (το μισθώνει η βουλή με λίζινγκ)
• δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τούς βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως)
• γραφείο εκτός βουλής
• γραφική ύλη
• ταχυδρομική ατέλεια
• ατελώς και στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοϊα καθώς και
• 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον είναι 200χλμ απο την Αθήνα.
• Έχουν την δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων απο την Βουλή και χαμηλότοκα απο τις τράπεζες
• Και βέβαια κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του 4 δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και
• έναν επιστημονικό συνεργάτη ο οποίος πληρώνεται απο την βουλή ...δηλ. 300 βουλευτές + 300 συνεργάτες.....!!

Υπάλληλοι Βουλής: 106 εκατομμύρια

Μισθοδοσία σε 74 ειδικούς φρουρούς

Προνόμια σε δημοσιογράφους.

Μήπως ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να ξαναδεί με άλλο μάτι τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών; Λέω, μήπως;

Διαβάστε περισσότερα στην Τοξότισσα

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η καταγγελία του ρατσισμού και η λογοκρισία του Youtube.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Το μήνυμα του Ρομέν Γαβρά που σοκάρει, προκαλεί αλλά σε καθηλώνει με την αλήθεια του; Ή τη λογοκρισία που επέβαλε το Youtube ενοχλημένο από την ωμότητα των εικόνων; Αλήθεια ποιος άλλος τρόπος υπάρχει για να μιλήσεις για το ρατσισμό και τη βία των δυνάμεων καταστολής παρά αυτός που επιλέγει ο Γαβράς; προβληματίσει σοκάροντας. Δεν έχει σημασία ποιος γίνεται στόχος του ρατσισμού, αν είναι οι κοκκινομάλληδες στο βίντεο ή όποιος άλλος -πάντα θα βρίσκεται κάποιος που θα ξεφεύγει από τα αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα και θα στοχοποιείται. Ούτε και η βία των δυνάμεων καταστολής έχει σημασία -αυτή θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι σύμφυτη με την καταστολή.

Το ζήτημα είναι αλλού: το να αυταπατώμαστε ότι με την καταστολή του διαφορετικού, θα αισθανθούμε εμείς σίγουροι και ασφαλείς. Πάνω σ' αυτό πρέπει να προβληματιστούμε. Ο Μάνος Χατζιδάκις το διατύπωσε καλύτερα: «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δε μας μοιάζουν. Τότε θα έρθει μια δεδομένη στιγμή που εμείς δε θα μοιάζουμε με κάποιους και θα καταδιωχτούμε και θα έχουμε το παρελθόν ότι ανεχτήκαμε τις καταδιώξεις των ατόμων που δε μας μοιάζουν. Άρα και εμείς σωστά θα καταδιωχτούμε. Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και η αρχή, και η βάση του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν. Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούνε και καταδιώκουν αυτούς που δε μας μοιάζουν» (το παράθεμα από το zougla.gr)

Όλα αυτά τα είπα για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Μ.Ι.Α "Born free" που σκηνοθέτησε ο Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά και λογοκρίθηκε από το youtube.



Εύστοχα ο Νίκος Γεωργιάδης στο zougla.gr υπενθυμίζει τη φράση που εκστόμισε ο Nicolas Sarkozy κατά την εξέγερση των νεαρών των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού, που είχε ταράξει την ησυχία της γαλλικής κοινωνίας: «Χρειάζεται ένα πιεστικό μηχάνημα Kärcher, για να καθαρίσει αυτήν την αλητεία».

Να λοιπόν η πραγματικότητα που θα επιθυμούσε ο κύριος Sarkozy. Δείτε το βίντεο εδώ. Η ενσωμάτωση ήταν αδύνατη.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

AIDS, καρκίνος, φάρμακα, εμβόλια...


Με το AIDS και τον καρκίνο έχω ασχοληθεί σε αρκετές αναρτήσεις μου. Στόχος μου ήταν να παραπέμψω σε μια άλλη ιατρική πρόταση, τόσο όσον αφορά τη φύση των δυο ασθενειών όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, αλλά και να καταγγείλω το ιατρικό κατεστημένο που, είτε από αδιαφορία ή παραπλάνηση είτε από ωφελιμισμό, συντηρεί την υπάρχουσα, λανθασμένη κατά την κρίση μου, προσέγγιση. Όλα αυτά μου ξανάρθαν στο νου με την έκδοση του βιβλίου των Πέτρου Αργυρίου & Beldeu Singh, Τι δεν σας λένε οι γιατροί. Φάρμακα, εμβόλια, καρκίνος, πόλεμος κατά της φύσης και της υγείας, ψυχοδικτατορία και η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο εξανθρωπισμένης ιατρικής, εκδόσεις ETRA (σελ. 302, τιμή 20, 90 ευρώ). Στα αποσπάσματα που ακολουθούν η έμφαση δίνεται στη δική μας παθητική, σχεδόν μοιρολατρική, στάση απέναντι στο ό,τι μας σερβίρεται ως αιτία και θεραπεία από το ιατρικό σύστημα.

Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου: Παρότι ελάχιστοι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι από το υπάρχον ιατρικό σύστημα, η έντονη δυσαρέσκεια δε φτάνει ποτέ σε εκείνη την κρίσιμη μάζα που θα τη μεταμορφώσει σε μια παραγωγική κριτική. Φαίνεται πως υπάρχει μια σχέση υποτέλειας ανάμεσα στην ιατρική και τον πολίτη όπως εμφανώς υπάρχει υποτέλεια ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. Δεκάδες χιλιάδες ιατρικών σφαλμάτων, πολλές φορές θανατηφόρων παραμένουν μη καταγεγραμμένα και δεν καταγγέλλονται, με ένα τρόπο που θυμίζει το νόμο της σιωπής.

Και συμπληρώνει η Μαρία Παπαγιαννίδου, από την παρουσίαση της οποίας πήρα τα αποσπάσματα: Ναι, είμαστε απροστάτευτοι από τους γιατρούς που εφαρμόζουν έτοιμες συνταγές για όλους, από τους πολιτικούς που υιοθετούν αψήφιστα πρωτόκολλα υγείας συντεταγμένα από απρόσωπους και ανελεύθερους οργανισμούς κάπου μακριά, από τα ΜΜΕ – τα οποία παρέλειψαν οποιαδήποτε αναφορά στη λυτρωτική δήλωση του Νομπελίστα της υπόθεσης Luc Montagnier ότι “Μπορούμε να εκτεθούμε στον HIV πολλές φορές χωρίς να μολυνθούμε. Το αμυντικό μας σύστημα... θα απαλλαγεί από τον ιό μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν έχουμε ένα καλό αμυντικό σύστημα...”. Θα μπορούσε να μπει ένα τέλος στο AIDS με αυτή τη δήλωση. Αλλά δεν το θέλουμε, φαίνεται. 'Η μήπως το θέλουμε;

Πολύ σωστά λοιπόν ο Πέτρος Αργυρίου παρομοιάζει την άγνοια και την τυφλότητά μας απέναντι στον καρκίνο κατά βάση, αλλά συνειρμικά και προς το AIDS, με την απελπισμένη απάντηση του κύκλωπα Πολύφημου στην ερώτηση ποιος τον τύφλωσε: Ο ομηρικός Οδυσσέας ήταν φημισμένος για την πολυτροπία του. Ήταν αυτός που σκαρφίστηκε το τέχνασμα του δουρείου ίππου για να αλώσει τη Μεγάλη πόλη της Τροίας που φαινόταν άτρωτη στα όπλα, την ανδρεία και τη δύναμη. Ήταν αυτός που δραπέτευσε από τη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου αφού πρώτα τον παραπλάνησε πως το όνομα του ήταν Κανένας, τον τύφλωσε και πέρασε απαρατήρητος μαζί με τους συντρόφους του δεμένος στην κοιλιά των προβάτων του κύκλωπα. Όταν οι σύντροφοι κύκλωπες έσπευσαν να βοηθήσουν τον κραυγάζοντα τυφλωμένο αδερφό τους εκείνος τους εξηγούσε εις μάτην πως ο Kανένας τον τύφλωσε. Τώρα, σχεδόν 3.000 χιλιάδες χρόνια αργότερα, η έρευνα του καρκίνου είναι μονόφθαλμη σαν τους Κύκλωπες, τυφλωμένη από απληστία σαν τον Πολύφημο. Όταν ερωτόμαστε ποιος μας πλήγωσε απαντάμε ο Καρκίνος χωρίς να ξέρουμε καν το πραγματικό του όνομα. Αιώνες ιατρικής προόδου και ο καρκίνος παίζει μαζί μας σαν ένας μικροσκοπικός Οδυσσέας. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να φερθούμε τουλάχιστον τόσο έξυπνα όσο αυτός. Είναι καιρός να ανατρέξουμε σε μορφωμένους επιστήμονες που διαθέτουν μια ευρύτερη αντίληψη των πραγμάτων, επιστήμονες που θα μπορούσαν να έχουν ακόμη ακόμη διαβάσει λογοτεχνία. Οι σημερινοί ιατρικοί επιστήμονες, οι αρουραίοι των εργαστηρίων είναι σε θέση να καταλάβουν μόνο τον καρκίνο των αρουραίων και φυσικά, ζαλισμένοι από τη μυρωδιά του τυριού της χρηματοδότησης πέφτουν σε κάθε δυνατή ερευνητική φάκα. Όπως και να χει, οι καρκίνοι των αρουραίων θεραπεύονται χαρακτηριστικά πιο εύκολα από τους ανθρωπίνους. Και αυτό συμβαίνει επειδή, εμείς, ως είδος, δεν είμαστε φτιαγμένοι μόνο από κύτταρα, αλλά και από συναισθήματα και σκέψεις. Είναι καιρός τον καρκίνο να τον χειριστούν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη φύση και που θα μπορέσουν ¨συνομιλώντας¨ μαζί του να πάρουν από αυτόν το όνομα του. Το πραγματικό του όνομα.

Διαβάστε περισσότερα στο hivwave

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Υπογράψτε για να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ο βοσκός που τύφλωσε τον σκύλο του

Tην Παρασκευή 5.11.10 τελέστηκε σε περιοχή της Ελούντας Κρήτης, ειδεχθές αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος ποιμενικού σκύλου, ο οποίος υπέστη άγρια κακοποίηση από τον ιδιοκτήτη του με την εξόρυξη των οφθαλμών του δι΄ αιχμηρού αντικειμένου. Το ζώο μεταφέρθηκε άμεσα από εθελόντρια σε κτηνίατρο, ο οποίος δυστυχώς προέβη αναγκαστικά σε ευθανασία λόγω του μη αναστρέψιμου της υγείας του. Σύμφωνα με την σχετική γνωμάτευση-καταπέλτη του κτηνιάτρου κ.Σφακιανάκη Γιάννη , ο οποίος επιλήφθηκε του περιστατικού, ο δράστης τέλεσε την πράξη της ως άνω κακοποίησης του άτυχου ζώου στα μάτια και το κεφάλι, χρησιμοποιώντας τα χέρια του.

Μετά την κατατεθείσα μήνυση κατά συγκεκριμένου προσώπου από μάρτυρα στο αστυνομικό τμήμα Ελούντας, τα αστυνομικά όργανα, κάνοντας άψογα την δουλειά τους, συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτοφώρου τον δράστη κτηνοτρόφο.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, η αρμόδια εισαγγελεύς υπηρεσίας, παρά την ιδιαιτερότητα του περιστατικού και την αγριότητα του εγκλήματος, άφησε τον φερόμενο ως δράστη ελεύθερο μη ορίζοντας δικάσιμο, κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων.

Θα θέλαμε πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης μόλις επέστρεψε ελεύθερος στο ποιμνιοστάσιό του έφερε νέο μικρό ζώο, το οποίο έδεσε στη θέση του παλαιού ως αναλώσιμο και σαν να μη συνέβη τίποτα.

Τι θα λέγατε αν αύριο αυτός ο κτηνοτρόφος λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε ένα από τα παιδιά του;

Αναρωτιόμαστε δε, αν η ως άνω εισαγγελεύς θα έπραττε το ίδιο , εάν επρόκειτο για άνθρωπο ή έπραξε έτσι επειδή η ειδεχθής και βάρβαρη αυτή κακοποίηση και θάνατος αφορούσε ένα ζώο ,συναισθανόμενο όμως το ίδιο με τον άνθρωπο ?

Νομικοί, δημοσιογραφικοί και φιλοζωικοί κύκλοι θεωρούν πως με την απόφαση της αυτή , η αρμόδια εισαγγελέας καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας, αφού δεν τήρησε την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμοι 1197/81 και 3170/2003).

Είναι γνωστές σε όλους οι άθλιες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα, οι χιλιάδες δηλητηριάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, οι ειδεχθείς κακοποιήσεις εκατοντάδων ζώων, τα πολτοποιημένα ζώα στους ελληνικούς δρόμους, τα πεταμένα ζωντανά στους κάδους σκουπιδιών κ.λ.π..

Επειδή θεωρούμε την θέση της εισαγγελέως προκλητικά απαράδεκτη και άδικη , η οποία, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε ακόμη και ηθικά να καταδείξει το πρόβλημα με την απόφαση της και να ορίσει άμεσα δικάσιμο, ως παραδειγματική στάση των φορέων της πολιτείας απέναντι στην κουλτούρα βίας που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί. Επειδή επίσης, η εισαγγελέας, μη εισακούοντας και μη ελέγχοντας το ειδεχθές έγκλημα του οποίου έλαβε γνώση, τοποθετεί την μηνύτρια σε υποδεέστερη μοίρα από τον πολίτη των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Για τους λόγους αυτούς

Ζητάμε από εσάς ως προϊσταμένη Αρχή, να παρέμβετε άμεσα, ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να μην μείνει ατιμώρητος ο δράστης ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος, να δείξετε ευαισθησία για το θέμα, να υποδείξετε την σωστή κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να στραφεί η μέριμνα της Πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος αυτού και να πάρετε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Με σεβασμό,

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

100 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Επικοινωνία:

Αναστασία Μπομπολάκη

Υπογράψτε εδώ

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ρούφα τ' αυγό σου, ρε! ...Οι δηλώσεις των νικητών των χθεσινοβραδινών εκλογών.


Αρχή άνδρα δείκνυσι, έλεγαν οι αρχαίοι. ...Και ο λόγος, θα πρόσθετα εγώ. Και μια που ξενύχτησα χθες βράδυ συνεπαρμένος -να μη χέσω- από το θρίλερ των εκλογικών αποτελεσμάτων και παρακολούθησα εκών άκων τις δηλώσεις των νικητών, ας τις σχολιάσω λοιπόν αρχίζοντας με τον

πρωθυπουργό που δεν ήξερε να χαρεί... να μην χαρεί... Αυτά παθαίνει κανείς όταν έχει χάσει προ πολλού την μπάλα.

Γιώργος Καμίνης: η εκδίκηση του κουραμπιέ. Έτσι, χαρακτήρισε άλλοτε τον εαυτό του αυτοσαρκαζόμενος και σχολιάζοντας την ισχνή του εικόνα στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Γιάννης Μπουτάρης: "η πόλη/γουστάρει/δήμαρχο Μπουτάρη". ...και η TV 100 είχε φορέσει πρώτη πρώτη μαύρες πλερέζες. Λέτε να χαλάστηκαν επειδή από τώρα θα αναγκαστούν να προβάλλουν τσόντες στη μεταμεσονύχτια ζώνη;

Παναγιώτης Ψωμιάδης: "σήμερα..." ...κρεμάται επί ξύλου. Τι θριαμβολογία ήταν αυτή, κύριε νομάρχα; Δεν ταιριάζει. Ήδη θα το κατάλαβες ότι η Μακεδονία δεν είναι Θεσσαλονίκη!

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Ήταν φανερό! Του ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι. Δεν το περίμενε! "Ωχ, τι έπαθα!" σκεφτόταν ανακοινώνοντας τη νίκη του στον Πειραιά.

Γιάννης Σγουρός: Είναι πολύ πρακτικός άνθρωπος... στερείται φαντασίας.

Πάντως, το καλύτερο το είπε ο Παπαχελάς στο ΣΚΆΙ. Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, είπε, είναι σαν τις κασέτες του Μπιν Λάντεν: ποτέ δεν ξέρεις αν γράφτηκαν χτες, πριν τρεις μήνες ή μερικά χρόνια!

Άντε και του χρόνου με υγεία!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η Βαβέλ της σεξουαλικότητας

Ο Buck Angel, F2M transexual

Διάβασα στον elawyer για την 20η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα μνήμης των διεμφυλικών και για την επερχόμενη ομιλία του για τα νομικά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των διεμφυλικών, επ' αφορμή της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου, του Thomas Hammarberg, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εκείνο που με ξένισε ήταν ο όρος "διεμφυλικός", και μ' αυτό το θέμα θα ασχοληθώ εδώ.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, είχε διαπιστωθεί ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα ήταν πολύ πιο σύνθετη για να υπαχθεί στις απλοϊκές και απλουστευτικές κατηγορίες του κοινωνικού/βιολογικού φύλου "άντρας-γυναίκα", "αρσενικό-θηλυκό". Όμως, ποιες κατηγορίες και ποιους όρους χρησιμοποιούμε σήμερα;

straight: ετεροφυλόφιλος
gay: ομοφυλόφιλος
lesbian: λεσβία
bisexual: αμφιφιλόφυλος
transgendered: διεμφυλικός

Η τελευταία κατηγορία είναι πολύ γενική και περιλαμβάνει τις εξής περιπτώσεις:

intersexual: διασεξικός ή μεσοφυλικός ή ερμαφρόδιτος
transexual: διαφυλικός, με δυο διαχωρισμούς female to male (F2M): από θηλυκό σε αρσενικό και male to female (M2F): από αρσενικό σε θηλυκό.

transvestite: τραβεστί
crossdresser: παρενδυτικός

Η κοινότητα LGBT (Lesbian-Gay-Bisexual-Transexual) αποδίδεται ως ΛΟΑΔ (Λεσβιακή-Ομοφυλοφιλική-Αμφιφιλοφυλική-Διαφυλική).

Είναι αλήθεια ότι όλοι αυτοί οι όροι προέρχονται από την επιστημονική-ιατρική ορολογία -με μόνη εξαίρεση τον αγγλικό-ελληνικό "λεσβία" και τους αγγλικούς "gay" και "straight"- και γι' αυτό μας ξενίζουν. Δημιουργούν επίσης την εικόνα ασθενών που υπόκεινται στην ιατρική παρατήρηση και όχι υγιών ανθρώπων που μοιράζονται την καθημερινότητα με όλους τους άλλους. Είναι αλήθεια ότι εδώ η γλώσσα πάσχει. Αλλά το πρόβλημα ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία που δε συζητά το θέμα της σεξουαλικότητας, θεωρώντας το ταμπού. Όταν αυτό γίνει, τότε και οι κατάλληλες λέξεις για να αποδώσουν το πράγμα θα βρεθούν και αυτές θα πάρουν μια θέση στα λεξικά που παρουσιάζουν ένα μεγάλο κενό σ' αυτό το θέμα. Δε μιλάω για επιστημονικούς όρους αλλά για απλές λέξεις, όχι κοινωνικά στιγματισμένες -όπως η λέξη "πούστης"- με τις οποίες θα συνενοούνται οι άνθρωποι στην καθημερινή τους επικοινωνία.

Για τη συζήτηση αυτών των όρων δες Το Απέναντι Πεζοδρόμιο

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πειρατικός FM: Σκέψεις πάνω στα διλήμματα των εκλογών -Δεν υποχωρώ...δεν παραδίνομαι.

Πώς καταντήσαμε έτσι!!! Να καλούμαστε να υπερασπιστούμε μια δουλίτσα –στο δημόσιο καλύτερα- ένα μισθό και μια σύνταξη...

...Ή να διαμαρτυρόμαστε επειδή χάσαμε μια θεσούλα υπαλληλίσκου διορισμένου από έναν πολιτικάντη ή παυτήκαμε από ορντινάτσα ενός εργοδότη.

Και τα νέα παιδιά που απέχουν; Που αρνούνται να καταθέσουν τη γνώμη τους; –αν είχαν βέβαια ποτέ γνώμη. Διαμαρτύρονται μ’ ένα φραπέ στο χέρι, γιατί δε θα έχουν ένα μισθό σαν του μπαμπά, μια δουλίτσα σαν της μαμάς και μια συνταξούλα σαν της γιαγιάς;

Πού πήγαν τα οράματα, η δημιουργικότητα, η τόλμη;

Αρνούμαι να εγκλωβιστώ στα διλήμματα που βάζουν τα κόμματα και η εξουσία. Αρνούμαι να μπω στα καλούπια της κοινωνίας και στα αποστεωμένα οράματά της –ένα σπιτάκι, ένα αυτοκινητάκι, τις διακοπούλες μας, τσιφτετέλληνες πάνω στα τραπέζια- αυτά, από το σχολείο ακόμα, τα έχω χεσμένα. Έχω αποδομήσει κάθε πολιτική έννοια και κοινωνική αξία. Χτίζω αλλιώς, ακολουθώντας ένα όνειρο και έναν όρκο που θα υπερασπίζομαι πάντα: No retreat... no surrender.



Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τα πραγματικά ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές.


Αν αναγάγουμε - αυθαίρετα έστω- τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πανελλαδικό επίπεδο, τα κόμματα που μετέχουν στην σημερινή Βουλή πήραν:


ΠΑΣΟΚ 34%,
ΝΔ 32,5%,
ΚΚΕ 11,5%,
ΛΑΟΣ 6,5%,
ΣΥΝ 4,8%.


Αν τα ποσοστά αυτά, που αφορούν τους πολίτες που ψήφισαν, δηλαδή το 52,5% (5.693.638 ψηφοφόροι), αναχθούν στο σύνολο του εκλογικού σώματος, δηλαδή στο 100% (9.334.922 ψηφοφόροι), η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής:


ΠΑΣΟΚ 18,02% ή 1,682,152 ψήφοι
ΝΔ 17,2% ή 1,608,200
ΚΚΕ 6,06%
ΛΑΟΣ 3,44%
ΣΥΝ 2,54%


Από αυτά, τα πραγματικά ποσοστά, μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, για την υγεία του πολιτικού μας συστήματος, για την υπευθυνότητα των συμπολιτών μας, για το που πάμε ως χώρα. Όλα τα άλλα για κέρδη και ζημίες των κομμάτων, οι πανηγυρισμοί, οι θριαμβολογίες και οι μαύρες πλερέζες είναι του πεταματού.

Διαβάστε περισσότερα στην Τοξότης

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μια πόλη, ένα ποίημα και μια μουσική.

Υπάρχουν τρεις πόλεις στην ιστορία της Δύσης, που έχουν ξεφύγει από τις πραγματικές, ιστορικές διαστάσεις τους και έχουν γίνει σύμβολα για όλη την ανθρωπότητα. Σ’ αυτή τη σφαίρα του μεταφυσικού θα κινηθώ σήμερα, αφήνοντας, προσωρινά, κατα μέρος την υλική ιστορία, με τους αληθινούς ανθρώπους και τις συγκρούσεις τους. Δεν απομακρύνομαι όμως και πολύ, μια που η συμβολοποίηση, εξ ορισμού, παίζει καθοριστικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος την ιστορική του υπόσταση και πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο δε, όταν οι πόλεις-σύμβολα, στις οποίες θα αναφερθώ, διαμόρφωσαν, με όλες τις συνδηλώσεις και τους συνειρμούς τους, αποφασιστικά το ρου της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τοξική απειλή στην Πιερία. -...Λοιπόν, κύριε δήμαρχε;

Έτσι, για να επαναφέρουμε την προεκλογική συζήτηση στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Δε νομίζετε ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από τον αγώνα της αντιπολίτευσης εναντίον του μνημονίου και από την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;



Το φάτνωμα 2.2 την 28 Οκτωβρίου 2010, ώρα 18:30.


Η δεξαμενή ΙΙ του ΧΥΤΑ Κατερίνης την 25η Οκτωβρίου 2010. Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Κατερίνης εκτός ελέγχου!


Επικίνδυνα τοξικά υγρά τα οποία διαρρέουν ανεξέλεγκτα από τις δεξαμενές του ΧΥΤΑ Κατερίνης


Η έξοδος του μηχανισμού αντίστροφης όσμωσης κάτω από το φάτνωμα Φ1. Από εδώ έπρεπε να ρέει καθαρό νερό. Δεκάδες κυβικά μέτρα από επικίνδυνα τοξικά υγρά κατέληξαν στο ρέμα "Μπουφόλακας" και από εκεί στη θάλασσα!


Τα στραγγίδια έρρεαν μέρες ολόκληρες ανεξέλεγκτα στο ρέμα «Μπουφόλακας» και από εκεί στη θάλασσα/25 Οκτωβρίου 2010, ώρα 11:00


Εικόνες από το ρέμα «Μπουφόλακας» την 25η Οκτωβρίου 2010, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τον ΧΥΤΑ!


Περισσότερα δείτε και διαβάστε στην ιστοσελίδα της ομάδας εθελοντικής δράσης Ν. Πιερίας ο τόπος μου

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Masterclass για επίδοξους δημάρχους και περιφερειάρχες από τον κοινοτάρχη Αναύρας Δημήτρη Τσουκαλά

Σ' αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Το χορό των τρελών ξεκίνησε η αντιπολίτευση -αξιωματική και μη- προσπαθώντας να μας πείσει ότι εδώ δε θα ψηφίσουμε για τον τοπικό μας δήμαρχο, αλλά ότι πρέπει να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε το διαβόητο μνημόνιο. -Κυρίες και κύριοι αυτό το εγκρίνατε, έτσι ή αλλιώς, εσείς πριν από εμάς.- Στο κλουβί με τις τρελές έπεσε και η κυβέρνηση, καλώντας μας να αποφανθούμε όχι για το τοπικό μας συμβούλιο, αλλά για ...τη Βουλή! -Μα αυτό το κάναμε πέρσι!

Επικοινωνιακά, παλιοκομματικά τερτίπια θα μου πείτε. Ε, ναι! Αλλά μ' αυτά και με άλλα, χάσαμε την μπάλα. Δεν είναι που δε συζητάμε καθόλου για το βάλτο και το βόρβορο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δίνουμε και ασυλία, βάζοντας κάτω από την κομματική ομπρέλα, όλους τους ανίκανους και διεφθαρμένους τοπικούς άρχοντες. (Κανά δυο περιπτώσεις -μία, δύο - από τις πολλές πήραν δρόμο της δικαιοσύνης -δεν ξέρω που κατέληξαν).

Στην τάξη, όμως, μας επαναφέρει ο κοινοτάρχης Αναύρας, που κάνοντας τον απολογισμό των δυο θητειών του, παραδίδει μαθήματα προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες -και όχι μόνο. Στις συζητήσεις μου με δαύτους, φέρνω πάντα ως παράδειγμα τη δράση του εξαίρετου κοινοτάρχη. Όλοι βρίσκουν μια δικαιολογία να πουν, την έχουν έτοιμη από καιρό. Αλλά θυμάμαι και τα λόγια του Άρχοντα Αναύρας, από άλλη ομιλία του: "Καμιά δικαιολογία για τους συναδέλφους μου".

Μ' αυτά τα κριτήρια λοιπόν θα ψηφίσω στις επερχόμενες εκλογές, αγνοώντας επιδεικτικά τις επιταγές της πολιτικής μας ηγεσίας που για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων.-