Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Παρθενώνας και... λογοκρισία: νεοελληνική πατέντα

Δεν είναι το εντυπωσιακό σύγχρονο αρχιτεκτόνημα, δεν είναι τα λαμπρά εγκαίνια, ούτε η επαναδιατύπωση του αιτήματος για την επιστροφή των μαρμάρων. Εκείνο που χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη μου, αναφορικά με την Ακρόπολη φέτος το καλοκαίρι είναι αυτή η αδιανόητη για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα λογοκρισία της ταινίας του Κώστα Γαβρά- ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με το πυρρώνειο "Παντί λόγω λόγος αντίκειται", με τους "δισσούς λόγους" των σοφιστών, με τον διάλογο στην Εκκλησία του Δήμου και προσιδιάζει στην ιουστινιάνεια κατάργηση της παρρησίας- το άλμα από την Αρχαιότητα στο Μεσαίωνα.


Ακολουθούν τρία βιντεάκια. Το πρώτο αναφέρει το γεγονός, το δεύτερο είναι όλη η ταινία του Κώστα Γαβρά και το τρίτο είναι η ανακοίνωση του Ύπατου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών, που προσυπογράφω. Ιδού:






Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Το χιούμορ του Χριστόδουλου Ξηρού

Ο Χριστόδουλος Ξηρός βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού -και δικαίως. Αυτό δεν τον εμποδίζει να αρθρογραφεί στη zougla.gr -κι αυτό δικαίως. Προσωπικά ξεκινάω να τον διαβάσω αλλά βαριέμαι τη φλυαρία του. Δεν μπορώ όμως να μην παραδεχτώ ότι έχει ένα χιούμορ που τσακίζει και που όταν εκφράζεται με λογοπαίγνια είναι όλα τα λεφτά. Διαβάστε το τελευταίο άρθρο του http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=54235&cid=6 και τον κώδικα των Βλαστών που παραθέτω από εκεί:
.
Ο Δεκέμβρης και ο Ιούνης μας δείχνουν το δρόμο.
.
Τέλος για να μη θεωρηθεί η δική μας παρουσίαση ατελής καταφέραμε να υποκλέψουμε κάποια συνθηματικά και ενοχοποιητικούς διαλόγους που θα σας παραθέσουμε.
Όπως θα δείτε χρησιμοποιούν έναν πολύ προχωρημένο και ευφυή κώδικα, όπου η λέξη κόβεται στη μέση και επαναλαμβάνεται συνήθως μόνο το πρώτο μισό.
Αυτό φυσικά μπερδεύει αφάνταστα τα σαϊνια της ΕΛ.ΑΣ.ΕΥΠ καθώς και τους δικαστάς, γι’ αυτό και η συμμορία δρά ακόμη ανενόχλητη. Έχουμε λοιπόν:
.
Ριχτάδικο = το μεγάλο κόλπο (kolpo grosso) π.χ. χρηματιστή – ομολόΒατοπέΑριστοτε (παυλί) κ.λπ.
Μπουγάδα = ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο χέρι (μικρές
ποσότητες).
Ζίμενς = ξέπλυμα με υπερσύγχρονα πλυντήρια (μεγάλες
Ποσότητες).
Αλογό = Ο πρώην υπουργός ο Αλογό (ο σκούφος είναι παράνομος πλέον).
Αποστά = ο Μητσοτάκης
Απατεώ = ομοίως
Βατοπέ = βλ. Ριχτάδικο
Ζαχό = ο Πηδηχτάκιας
Βουλγαρά = ο Ηθικός
Κουμπά = ο Αναγνωστό- Παναγό κλπ
Μαγγί = ο Αναψυκτή
Ρουσό = ο Ευλαβής
Κορά ή Κοπτορά = ο Κοράντης ή Κοράπτης ή Κοπτοράπτης
Γιγαντάκιας ή
Δάμαλος ή
Καραμάν = ο δάμαλος (νονός)
Ποδηλατάκιας = ο Γιωργάκης (υποψήφιος νονός)

Τέλος παραθέτουμε κι έναν διάλογο μεταξύ συμμοριτών όπως ακριβώς τον υποκλέψαμε:
«Ο Χριστοφορά έτζασε να πούμε την έκανε και το βαπορά ο Καραβέ τόπιασες; Του έκανε πλάτες η τζιτζίκα η κόρη του Αποστά του Απατεώ, κατάλαβες;»

Από το ημερολόγιο του Αντίχριστου: Το κρυφό, το τυφλό ή, καλύτερα, το χωλό σχολειό;

Περιμένοντας σε μια στάση λεωφορείου στην Όλγας διάβασα αυτή την ανακοίνωση που σας μεταφέρω αυτολεξεί:
.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Στην οδό Μ. Αλεξάνδρου με Χατζή γωνία βρίσκεται το οικόπεδο με τα μάρμαρα Μόσχου, το οποίο είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας. Ενώ υπήρχε απόφαση για ανέγερση νηπιαγωγείου, το οικόπεδο αποχαρακτηρίστηκε και η εκκλησία σκοπεύει να ανεγείρει πολυκατοικία. Η νομαρχία και ο δήμος παρ' ότι αρμόδιοι, 'κωφεύουν' μπροστά στο πρόβλημα.
.
Ζούμε στη γειτονιά με τη μικρότερη αναλογία σε ελεύθερους χώρους και σχολεία ενώ ταυτόχρονα υπάρχει άμεση ανάγκη για δημιουργία νηπιαγωγείου.
.
Ως εδώ! Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει το κοινό αίσθημα και τις ανάγκες της γειτονιάς μας.
.
Απαιτούμε το οικόπεδο να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και να γίνει άμεσα νηπιαγωγείο.
.
Καλούμε σε διαμαρτυρία την Πέμπτη 16/7 και ώρα 12:00 στο δημαρχείο.
.
"Ανοιχτή συνέλευση Φαλήρου-Ευζώνων-Σχολής Τυφλών"
syneleysistef.wordpress.com
.
Νάτη πάλι η εκκλησίτσα μας! Όπου μυρίζεται χρήμα πρώτη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η πολυκατοικία σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης θα αποφέρει περισσότερα σίγουρα. Για νηπιαγωγεία θα μιλάμε τώρα; Έτσι είναι. Κι ας συντηρούν το μύθο του κρυφού σχολειού και τη δήθεν προσφορά τους στη διαφώτιση του Γένους. Μύθος και δήθεν. Το απέδειξε ο Άλκης Αγγέλου στο βιβλίο του, Το κρυφό σχολειό: Το χρονικό ενός μύθου. Το αποδεικνύει και η τωρινή τους συμπεριφορά. Λιθομανείς και χρυσολάτρες εσαεί.