Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Το αποφάσισα!!! Θα ψηφίσω οικολόγους πράσινους στις ευρωεκλογές!

Αν και φλέρταρα προκλητικά με την αποχή, τελικά θα πάω να ψηφίσω. Τους οικολόγους πράσινους. Γιατί; Από τη σύντομη παρουσίαση των προγραμματικών τους προτάσεων που κυκλοφόρησαν σε φυλλάδιο σημείωσα  τα εξής:

Από το κεφάλαιο "Προτεραιότητα στη φύση, οικολογικές πόλεις",

-...Άρση της δυνατότητας οικιστικής δόμησης εκτός σχεδίου...

-Προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων.

Από το κεφάλαιο "Stop στην κλιματική αλλαγή -οικολογικές λύσεις για ενέργεια και μεταφορές",

-Μορατόριουμ στις επενδύσεις για αυτοκινητόδρομους, επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

-Ενίσχυση-κατοχύρωση του ποδηλάτου, της πεζής κίνησης και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ.

Από το κεφάλαιο "Αλληλέγγυες διεθνείς σχέσεις",

-Δραστική μείωση των εξοπλισμών, συμφωνία αποκλεισμού υποθαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο.

Από το κεφάλαιο "Ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα",

-Κατοχύρωση του δικαιώματος άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης.

Από το κεφάλαιο "Υγεία, πέρα από την ιατρική",

-Θεσμοθέτηση και ενσωμάτωση των εναλλακτικών  θεραπευτικών συστημάτων αναγνωρισμένων για την αποτελεσματικότητά τους. Δικαίωμα επιλογής θεραπευτικού συστήματος σε κάθε ασθενή.

Αυτά μου αρκούν. Αν σας νοιάζουν περισσότερα αναζητείστε το τσαντίρι τους στο κέντρο της πόλης ή δείτε www.ecogreens.gr

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Στον πυρετό της επιδημιολογίας: η επιδημία από τα κινητά προ των πυλών

Ένας φίλος μου παραπονιέται τελευταία ότι ξεχνάει, που έβαλε τα κλειδιά του, το αυτοκίνητο. Έχει δυο κινητά και μιλάει ασταμάτητα. Ανέτρεξα σε ένα άρθρο της Ντόνιας Κανιτσάκη, που είχα διαβάσει παλιά στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής (27 Μαρτίου 2005). Σύμπτωμα, λέει, μιας μελλοντικής επιδημίας από τα κινητά είναι και η απώλεια μνήμης. Μέσα στο συρφετό των επιδημιολόγων που μας τρομοκρατούν ανοιχτά και ασύστολα τελευταία -πρόσφατο δείγμα η υποτιθέμενη γρίπη των χοίρων-, ίσως θά 'πρεπε να ακούσουμε αυτούς που μιλούν χαμηλόφωνα -οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν φροντίσει γι' αυτό- με περισσότερη προσοχή. Κοινή αιτία της συγκάλυψης ή της αποκάλυψης της επιδημίας στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι το κέρδος και η απρόσκοπτη επέκταση των πωλήσεων: φάρμακα και εμβόλια από τη μια, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας από την άλλη. Ιδού το άρθρο

.

Σύμφωνα με έρευνες

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν διασπά αποδεδειγμένα το DNA, με αποτέλεσμα να προκαλούνται γενετικές αλλοιώσεις και καρκινογένεση.

ΕΝΝΕΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΜΟ

Χαρακτηριστικά των συνεπειών της αλόγιστης χρήσης των κινητών τηλεφώνων της πρώτης γενιάς είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν με... πλάγιο τρόπο. Συγκεκριμένα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική ανέθεσαν την προηγούμενη δεκαετία σε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον δρα Τζόρτζ Κάρλος, τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη επίδραση των κινητών στον ανθρώπινο οργανισμό. Μετά από ένα χρόνο έρευνας, τα πρώτα αποτελέσματα δεν ήταν αρεστά στις εταιρείες, που διέκοψαν τη χρηματοδότηση. Οι ερευνητές συμφώνησαν μεταξύ τους να γνωστοποιήσει ο καθένας μεμονωμένα τα αποτελέσματα από το δικό του τομέα και όχι ως ομάδα, για την αποφυγή κυρώσεων. Έτσι λοιπόν διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του εγκεφάλου ήταν πολύ πιο υψηλό στους χρήστες κινητών σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κινητό.

2. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση όγκου στο ακουστικό νεύρο, προερχομένου από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κεραία του κινητού, ήταν 50% μεγαλύτερος σε χρήστες κινητών που το χρησιμοποιούσαν καθημερινά για περισσότερα από έξι χρόνια.

3. Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί λειτουργική γενετική ζημία.

4. Τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία ακόμη και σε απόσταση αρκετών εκατοστών, ανάλογα με την ισχύ (έχει αποδειχτεί ότι η ισχύς της ακτινοβολίας αυξάνει όταν το κινητό βρίσκεται σε "δύσκολο" σημείο, δηλ. μακριά από κεραία βάσης).

5. Όταν το κινητό χρησιμοποιείται από παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών, η ακτινοβολία επηρεάζει το 100% του εγκεφάλου με βαρύτατες βλάβες (ρήξη του ακουστικού νεύρου, μείωση της ακοής, απώλεια μνήμης, ακόμη και καρκίνο).

6. Όταν χρησιμοποιείται από παιδιά 13 μέχρι 18 ετών, η ακτινοβολία επηρεάζει το 50% του εγκεφάλου.

7. Όταν το κρεμάμε στο γοφό, τότε η ακτινοβολία περνάει απ' το κόκαλο της λεκάνης στο νωτιαίο μυελό, στην κοιλιακή χώρα και διασπά το DNA, το οποίο δεν το αφήνει να επανασυνδεθεί.

8. Η ακτινοβολία που εκπέμπει προκαλεί ανικανότητα στους άντρες, διότι επηρεάζει τις αντρικές ορμόνες. Έτσι, κάνει αδύνατο το σπέρμα και μειώνει την ταχύτητά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γονιμοποιήσει. Στις έρευνες που έγιναν οι άντρες που χρησιμοποιούσαν κινητό είχαν πρόβλημα σεξουαλικό και τεκνοποίησης.

9. Μέχρι σήμερα και πολύ περισσότερο μέχρι τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, δεν ήταν γνωστές οι συνέπειες από τη χρήση των κινητών μετά από 30-40 χρόνια. Όμως, ήταν διάχυτος ο φόβος στους ερευνητές ότι τα κινητά τηλέφωνα θα δημιουργήσουν μια καινούρια, επιδημική αρρώστια, άγνωστη προς το παρόν.

.

Την εμφάνιση επιδημίας από την αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων φοβούνται Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Οι μακροχρόνιες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία ήταν πριν λίγα χρόνια αμφισβητούμενες, αλλά σταδιακά βαίνουν προς τεκμηρίωση. Έτσι, έχει βρεθεί, εκτός των άλλων, ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό διασπά αποδεδειγμένα το DNA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταλλαγές, γενετικές αλλοιώσεις και τελικά καρκινογένεση, η οποία όμως εμφανίζεται μετά από 10 ως 20 χρόνια. Όπως δηλώνουν βιολόγοι, οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία των χρόνιων χρηστών θα αποδειχτούν στο μέλλον, αφού η αλόγιστη χρήση των κινητών είναι σαφώς επικίνδυνη. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πρέπει να πάψει ο μύθος πως τα κινητά, με όποιον τρόπο κι αν χρησιμοποιηθούν, είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, στον αντίποδα, είναι ενθαρρυντικό ότι το hands free ή το blue tooth μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια, μετατρέποντας το κινητό σε μια εντελώς ακίνδυνη συσκευή.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Τις διαστάσεις του προβλήματος και τους κινδύνους περιγράφουν τέσσερις έρευνες που διεξήχθησαν από επιστήμονες διαφορετικών χωρών.

1. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από την εταιρεία Reflex και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επιδρά αρνητικά στο ανθρώπινο DNA. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν οι επιδράσεις πάνω σε ανθρώπινα και άλλα ζωϊκά κύτταρα σε συνθήκες εργαστηρίου και τελικά διαπιστώθηκε ότι, μετά από παρατεταμένη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα κύτταρα παρουσίασαν αυξανόμενες βλάβες του DNA που δεν ήταν δυνατό να διορθωθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον, οι βλάβες αυτές παρουσιάστηκαν και στις επόμενες γενιές κυττάρων, ενώ παρουσιάστηκε και πληθώρα άλλων βλαβερών επιδράσεων σε αυτά. Τα συγκεκριμένα μεταλλαγμένα κύτταρα θεωρούνται πιθανή αιτία πρόκλησης καρκίνου.

2. Άλλη έρευνα, γνωστή στην επιστημονική κοινότητα ως η έρευνα Stewart (προέδρου της Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες στην Αγγλία), η οποία εκπονήθηκε κατόπιν εντολής της βρετανικής κυβέρνησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά, ηλικίας ως 8 ετών, δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα παιδιά ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτα σε τυχόν συνέπειες της χρήσης κινητών, διότι το νευρικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οι εγκεφαλικοί ιστοί τους απορροφούν περισσότερη ενέργεια και η έκθεσή τους στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα τηλέφωνα αυτά θα είναι κατά τη διάρκεια της ζωής τους πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη ενός ενήλικα.

3. Ούγγροι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα στο σπέρμα των ανδρών και κατά συνέπεια στη γονιμότητά τους. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τη βιωσιμότητα και την κινητικότητα του σπέρματος 200 ανδρών. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι άνδρες οι οποίοι είχαν μαζί τους καθημερινά τα κινητά τηλέφωνά τους σε λειτουργία και σε κατάσταση αναμονής είχαν κατά 33% μικρότερη ποσότητα σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με άνδρες που δεν είχαν κινητό μαζί τους. Εκτός από τη μείωση του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους άνδρες αυτούς υπήρχαν και προβλήματα κινητικότητας στα υπόλοιπα σπερματοζωάρια.

4. Έρευνα Σουηδών επιστημόνων, η οποία αφορούσε τη χρήση των κινητών πρώτης γενιάς, έδειξε ότι η χρήση για περισσότερα από 10 χρόνια των κινητών αυτών σχετίζεται με αύξηση για ακουστικό νευρίνωμα στη μεριά του κεφαλιού όπου τοποθετείται το τηλέφωνο κατά τη χρήση του. Τα ευρήματα των Σουηδών ερευνητών έδειξαν ότι ο κίνδυνος για ακουστικό νευρίνωμα ήταν διπλάσιος στους χρήστες -για περισσότερο από 10 χρόνια- των κινητών πρώτης γενιάς, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης νευρινώματος ήταν τετραπλάσιος για τη μεριά του κεφαλιού στην οποία χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δύο κορυφαίοι Έλληνες βιολόγοι επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας η αλόγιστη χρήση του κινητού. "Τα κινητά είναι επικίνδυνα. Πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας", υπογραμμίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητής Λουκάς Μαργαρίτης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην υγεία εξαρτώνται από το είδος του κινητού, τη διάρκεια και τη συχνότητα της συνομιλίας κάθε μέρα, τη συνολική διάρκεια (σε χρόνια) χρήσης του κινητού, την ισχύ της εκπομπής που σχετίζεται με την ποιότητα του σήματος (απόσταση κινητού-σταθμού βάσης), τον τρόπο χρήσης (απευθείας στο αφτί, hands free, blue tooth), και τέλος -αν χρησιμοποιείται hands free ή blue tooth- από τη θέση του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

"Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας στους ζωντανούς οργανισμούς αποτελούν αντικείμενο μελέτης βιολογικών και ιατρικών παραμέτρων, δηλαδή: αλλαγή στη λειτουργία βιομορίων, αλλαγή στη λειτουργία κυτταρικών σχηματισμών, αλλαγή στην επιτέλεση λειτουργιών, αλλαγή στη συμπεριφορά των κυττάρων, αλλαγή στη λειτουργία ιστών και οργάνων, αλλαγή στη συμπεριφορά του ατόμου, αλλαγή στο ρυθμό γήρανσης του ατόμου", υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Ο κ. Μαργαρίτης σημειώνει ότι ο έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς στηρίζονται στα παρακάτω:

-Επιδημιολογία (δηλαδή διερεύνηση συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία επί σειρά ετών). Έχουν διαπιστωθεί, όχι όμως σε όλες τις μελέτες, πονοκέφαλοι, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, ανάπτυξη ειδών καρκίνου, δερματικές παθήσεις, στείρωση σε άντρες κλπ.

-Πειραματόζωα κάθε μορφής (θηλαστικά, αμφίβια, έντομα κλπ). Έχουν διαπιστωθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητα, στείρωση, απώλεια μνήμης, ανάπτυξη νεοπλασιών, δερματοπάθειες κλπ.

-Κυτταροκαλλιέργειες κυττάρων θηλαστικών και άλλων κυτταρικών σειρών. Έχουν διαπιστωθεί μειωμένη αναπαραγωγή, απόπτωση (επαγωγή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου), αλλαγή στη δράση των γονιδίων (επαγωγή ογκογονιδίων κλπ), αλλαγή του γενετικού υλικού (κυρίως θραύσεις DNA).

-Ανάπτυξη μοντέλων προσομοίωσης, βασισμένων στις φυσικές παραμέτρους της ακτινοβολίας και στην αναμενόμενη διείσδυση στο βιολογικό υλικό. Εξάλλου, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Ξένος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, κάτι το οποίο εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η ακτινοβολία. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, θα πρέπει να υπάρχουν πολλές κεραίες, ακόμη μία ανά τετράγωνο, ώστε η ισχύς και της κεραίας αλλά και του κινητού να είναι η μικρότερη δυνατή.

"Σχεδόν όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά είναι επικίνδυνη. Υπάρχει και δική μας μελέτη, σε πειραματόζωα, η οποία πραγματοποιείται εδώ και 10 χρόνια με τους συνεργάτες μου, το δρα Δ. Παναγόπουλο και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με χρηματοδότηση μόνον από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που το αποδεικνύει, καθώς προκύπτει ότι η ακτινοβολία από κινητό κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι. Διαπιστώσαμε μείωση της αναπαραγωγής, κυτταρικό θάνατο και πολλά άλλα", υπογραμμίζει ο καθηγητής Μαργαρίτης, ο οποίος λέει ότι ακόμη και καρκίνος του ακουστικού νεύρου έχει διαπιστωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις χρηστών. Προσθέτει ακόμη ότι παρόμοιες επιπτώσεις έχουν και τα επόμενα κινητά δεύτερης και τρίτης γενιάς.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εξάλλου, ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επισημαίνει ότι περίπου το 60% των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του κινητού απορροφάται από τον εγκέφαλο. "Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στη χρήση των κινητών από παιδιά. Κανένα παιδί μέχρι τα οχτώ του χρόνια δε θα πρέπει να πλησιάζει κινητό, ενώ μέχρι τα 16 μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει να το χρησιμοποιούν. Κι αυτό γιατί μέχρι την ηλικία των 16 δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε τα κόκαλα, οπότε η ακτινοβολία απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό και τα κύτταρα είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες", υπογρμμίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

"'Ό,τι έγινε μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης, κατευθυνόμενης έρευνας, έρευνας μη δημοσιεύσιμης, δισταγμού επιστημόνων, οικονομικών οφελών εταιρειών. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε όλοι μας από εδώ και πέρα", επισημαίνει ο κ. Μαργαρίτης.

Αγαπημένοι συγγραφείς: Νίκος Καχτίτσης, Ο λεπιδοπτερολόγος της αγωνίας

Από τον Εξώστη (η αρχή του βιβλίου)

Γράφω εν Κεντρική Αφρική την 27ην ή 28ην Ιουνίου 19..., και ώραν 3ην πρωινήν, με τα πρώτα κοράκια, εντός της βιβλιοθήκης της ιδιοκτήτου, και ικανής να στεγάσει ένα λόχο, επαύλεώς μου, ευρισκομένης εις τα κράσπεδα της πόλεως και παρά τας εκβολάς του ποταμού Βούρι, όπου κατοικώ εγώ κι ο κούκος από επταετίας.

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, Σ. Π..., πρώην αρχαιοπώλης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, και πάλαι ποτέ επιφανής κάτοικος της πόλεως Γάνδης, δηλώ υπευθύνως, και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως, ότι βρίσκομαι από ψυχολογικής απόψεως στα πρόθυρα της καταστροφής, ότι οικονομικώς κοντεύω να καταρρεύσω, και ότι η υγεία μου έχει κλονισθεί στο απροχώρητο. Το τελευταίο το αποδίδω, όχι τόσο στα χρόνια που με πήραν, όσο στις αϋπνίες, στο άγχος που μου φέρνουν οι αναμνήσεις και οι τύψεις, και στους ρευματισμούς -αρκεί να πω πως αυτή τη στιγμή που γράφω φορώ γάντια μέχρι τους ώμους και με δυσκολία σφίγγω την πέννα.

Δηλώ επίσης, αυτή την πρωινή ώρα που μπορεί κάλλιστα να υπογράφω την καταδίκη μου (καλώ τους ενδιαφερομένους να επωφεληθούν της ευκαιρίας), ότι δύο πρόσφατα περιστατικά εχτύπησαν το τελευταίο κουδουνάκι μέσα στην ψυχή μου, και ότι βλέπω πως δε μου απομένει τώρα παρά ο θάνατος.

Δηλώ επιπροσθέτως, εις επήκοον των νυχτερίδων, των κουνουπιών, των μάντηδων, των απαισίων τριγμών των επίπλων μου, που είχα την απερισκεψία να κουβαλήσω μαζί μου από την Ευρώπη, και τέλος της βροχής, που δεν εννοεί να σταματήσει μέρες τώρα, ότι ή έτσι ή αλλοιώς δεν έχω λόγο υπάρξεως. Και ότι αν, ο μη γένοιτο (αυτό το λέω με ειρωνεία), με βρουν καμιά μέρα οι υπηρέτες μου μπρούμυτα στο πάτωμα, με τα λευκά μου μουσκεμένα στο δικό μου αίμα, ή πεθάνω δηλητηριασμένος, ή από όποια άλλη αιτία (έχω στο νου μου πολλές), αυτό θα είναι από υπαιτιότητα δική μου...


Από τον Ήρωα της Γάνδης (κάπου προς το τέλος του βιβλίου)

...Περνούσαν οι στιγμές, οι ώρες, οι μέρες. Στο μεταξύ άρχισα πάλι να δουλεύω κανονικά στο αρχαιοπωλείο. Αλλά κάτι είχε αλλάξει στο φέρσιμο και της Σολάνζ ακόμα, η οποία κατά βάθος πολύ λυπόταν γι' αυτά που μου συνέβαιναν. Αλλά ούτε κατά διάνοια υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να θυσίαζε τα συμφέροντα του Στοππάκιου για χάρη δική μου. Όσο κι αν με πίκραινε αυτό, τη δικαιολογούσα. Οι χοροεσπερίδες και τα πνευματιστικά πειράματα είχαν σταματήσει. Αραιά και που δέχονταν μόνο κανένα ζευγάρι. Ο Ξεντάδιν είχε καιρό να φανεί, όπως και ο Γεδεών και όλοι οι στενοί τους φίλοι. Το δικηγόρο τον είδα μόνο μια φορά όλο αυτό το διάστημα να μπαίνει βράδυ από τη Μεγάλη Πόρτα, σε ώρα που ο Στοππάκιος ήταν απασχολημένος στο γραφείο του, και να τραβάει κατευθείαν για το δωμάτιο της Σολάνζ. Κάτι είχε αλλάξει σ' όλη την ατμόσφαιρα. Αυτό το διέκρινα ακόμα και στη στάση της Στερίλδας, που φαινόταν επιφυλακτική και χωρίς διάθεση να μου αποκαλύψει κάτι που ήταν μεγάλης σημασίας, που έκρυβε πολύ μυστήριο. Πολλές φορές μού 'δινε επίμονα την εντύπωση πως περίμενε ν' αρχίσω τις ερωτήσεις πάνω στην Υπόθεση, και με τη στάση της μ' απότρεπε προκαταβολικά να κάνω την παραμικρή απόπειρα.

Όσο για μένα τον ίδιο, όσο πήγαινε και χειροτέρευε η θέση μου...



Από την Περιπέτεια ενός βιβλίου.

Κεφάλαιο 3

Δέχεται και δε δέχεται

Αρχίζω το κεφάλαιο αυτό με μία κατηγορηματική δήλωση, που δε θα εκπλήξει ποσώς τον υπομονητικό που θα διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο: Σε σύγκριση με τα μαρτύρια που πέρασα στην έκδοση του Εξώστη, τα άλλα μαρτύρια που πέρασα γράφοντάς τον, όπως και τα μαρτύρια που πέρασε ο ήρωάς μου ο ίδιος, δεν είναι σχεδόν τίποτα! Και ο μεν ήρωάς μου τά ‘θελε και τά ‘παθε∙ θα του άξιζαν και περισσότερα. Εγώ όμως δεν χρώσταγα σε κανέναν τίποτα. Η μόνη αξίωση (ας την ονομάσουμε έτσι) που είχα, ήταν να γίνει η δουλειά μου∙ να τυπωθεί το βιβλίο μου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ούτε ανάγκασα κανέναν να δεχθεί τη δουλειά αυτή με το ζόρι∙ ήρθα σε συμφωνία. Εγώ μεν θα πλήρωνα με λεφτά που μου απόδωσε η πέννα μου εκπορνευόμενη σε ποικίλας εξωλογοτεχνικάς εργασίας, οι δε επιμεληταί της εκδόσεως θα μου πρόσφερναν το ανάλογο αντίκρυσμα –την πείρα τους, το ταλέντο τους, και την αγάπη τους για την Τέχνη- χωρίς να εκπορενεύσουν, αυτοί, ούτε ένα γιώτα από την καλλιτεχνική τους ακεραιότητα, μια και η επιμέλεια της εκδόσεως ενός βιβλίου αποτελεί, τουλάχιστον για μένα και για τους επιστήθιους φίλους μου, ιερό λειτούργημα. Κι ας μην ξεχνάμε ότι εμπιστευόμουνα το βιβλίο μου σε πρόσωπο που έχει πάρει, και με το δίκιο του, στα σοβαρά αυτή την τέχνη, και που ωστόσο μπορούσε κάλλιστα ν’ αποποιηθεί με μια ευγενική δικαιολογία.

Ούτε, από το άλλο μέρος, είμαι από κείνους που κάνουν παζάρια στο ζήτημα των τιμών, μ’ όλο που κάθε άλλο παρά είμαι οικονομικά ανεξάρτητος, δεδομένου ότι στη χώρα που ζω, εις πείσμα της εσφαλμένης εντυπώσεως που υπάρχει, τα δολλάρια δεν τα παρασύρει ο άνεμος στους δρόμους σα φθινοπωρινά φύλλα. Τώρα θυμήθηκα ότι κάνω κάποιο λάθος. Δυστυχώς, και προς μεγάλη μου ντροπή, έκανα κι εγώ κάτι εξοργιστικά παζάρια με τους Ταρουσόπουλους, το 1956.

Αλλά ας μπούμε στο θέμα μας . . .

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Αγαπημένες ταινίες: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας...και πάλι Άνοιξη του Κιμ Κι Ντουκ

Αγαπημένες ταινίες: Πριν το ηλιοβασίλεμα του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ

Αγαπημένες ταινίες: Ερωτική επιθυμία του Γουόγκ Καρ-Γουάι

Αγαπημένες ταινίες: Ο μεγάλος Λεμπόφσκι των Αφων Κοέν

Αγαπημένοι συγγραφείς: Αρθούρος Ρεμπό, Το αστραπιαίο πέρασμα ενός λαμπρού μετεώρου


Ο Αρθούρος, στα 17 

.

ΦΡΑΣΕΙΣ (από τις Εκλάμψεις, μτφ Στέλλα Αλεξοπούλου)

...

Έδεσα σκοινιά από καμπαναριό σε καμπαναριό, γιρλάντες από παραθύρι σε παραθύρι, χρυσές αλυσίδες από αστέρι σε αστέρι, και χορεύω.

...

.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ (από τις Εκλάμψεις, μτφ. Στέλλα Αλεξοπούλου)

Ένα ωραίο πρωινό, σ' ένα λαό πολύ τρυφερό, ένας μεγαλοπρεπής άντρας και μια θαυμάσια γυναίκα φώναζαν στην πλατεία: "Φίλοι μου, θέλω να γίνει βασίλισσα" "Θέλω να γίνω βασίλισσα". Εκείνη γελούσε κι έτρεμε. Εκείνος μιλούσε στους φίλους του γι' αποκάλυψη, για βάσανα που τέλειωσαν. Εκστατικοί σφιχταγκαλιάστηκαν.

Και στέφθηκαν βασιλιάδες για ένα πρωινό ολόκληρο που πορφυρά παραπετάσματα κρεμάστηκαν στα σπίτια, και για ένα απόγευμα ολόκληρο που περπατούσαν σε κήπους με φοινικιές.

.

ΠΝΕΥΜΑ (από τις Εκλάμψεις, μτφ Στέλλα Αλεξοπούλου)

...

Όλους μας γνώρισε και μας αγάπησε. Ας τον χαιρετίσουμε, λοιπόν, αυτή τη χειμωνιάτικη βραδιά, απ' ακρωτήρι σ' ακρωτήρι, από την ερημιά της Αρκτικής μέχρι τον πύργο, από το πλήθος μέχρι την ακρογιαλιά, από βλέμμα σε βλέμμα, με δυνάμεις κι αισθήματα εξαντλημένα, ας τον δούμε κι ας τον ξεπροβοδίσουμε και κάτω από τις θάλασσες και ψηλά πάνω στις ερημιές του χιονιού ας ακολουθήσουμε το βλέμμα, την ανάσα, το κορμί, τη ζωή του.

.

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΙΙ, Πείνα (από το Μια εποχή στην Κόλαση)

...

Ξαναβρέθηκε!

Τι; Η αιωνιότητα

Είναι η θάλασσα

λουσμένη στον ήλιο

...

.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ (από το Μια εποχή στην Κόλαση, μτφ. Νίκος Σπάνιας)

Φθινόπωρο κιόλας! Μα γιατί να θλιβόμαστε για τον προαιώνιο ήλιο όταν καταπιανόμαστε ν' ανακαλύψουμε το θείο φως, -μακριά απ' όλους όσους πεθαίνουν με τις εποχές.

...

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Αγαπημένοι συγγραφείς: Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Το Μεγάλο Βιβλίο

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ (Από τον Δημιουργό, μτφ. Δ. Καλοκύρης)

.

Να κοιτάς το ποτάμι που είναι χρόνος και νερό

και να θυμάσαι πως ο χρόνος είναι πάλι ένα ποτάμι,

να ξέρεις πως πλανιόμαστε σαν το ποτάμι

και οι μορφές μας χάνονται σαν το νερό.

.

Να νιώθεις πως η αγρύπνια είναι ένας άλλος ύπνος

όπου ονειρεύεσαι πως δεν κοιμάσαι κι ότι ο θάνατος

που η σάρκα μας τον τρέμει, είναι ο ίδιος θάνατος

που κάθε νύχτα μας φαίνεται ύπνος.

.

Να βλέπεις πως η μέρα ή ο αιώνας είναι σύμβολο

της κάθε μέρας του ανθρώπου και του χρόνου

του, να μεταλλάσσεις την επιδρομή του χρόνου,

σε μουσική, σε ψίθυρο και σύμβολο.

.

Να βλέπεις πως ο θάνατος είναι ύπνος, το δειλινό

ένα χρυσάφι θλιβερό, αυτή είναι η ποίηση

η αθάνατη κι ασήμαντη. Μα η ποίηση

ξανάρχεται σαν την αυγή και σαν το δειλινό.

.

Καμιά φορά τα βράδια, ένα πρόσωπο

μας κοιτάει από τα βάθη ενός καθρέφτη'

η τέχνη πρέπει νά 'ναι σαν και τούτο τον καθρέφτη

που μας αποκαλύπτει το ίδιο μας το πρόσωπο.

.

Λένε πως ο Οδυσσέας, χορτασμένος από θαύματα

έκλαψε από αγάπη μόλις φάνηκε η Ιθάκη

χλωρή και ταπεινή. Η τέχνη είναι τούτη η Ιθάκη

η αιώνια χλωρή- και όχι τα θαύματα.

.

Κι ακόμα, είναι όπως το αέναο ποτάμι

που κυλάει και στέκεται και μέσα του αντιφεγγίζει ο ίδιος

ο Ηράκλειτος, που συνεχώς αλλάζει κι είναι ο ίδιος

και ταυτόχρονα άλλος, έτσι ακριβώς, όπως και το αέναο ποτάμι.

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Η γρίπη των χοίρων και οι γουρουνόμυαλοι

Οι γουρουνόμυαλοι δεν είναι αυτοί που υποτίθεται ότι προσβλήθηκαν από τη "γρίπη των χοίρων" αλλά όλοι αυτοί, με προεξάρχοντα τα ΜΜΕ, που έφαγαν τη φόλα και ενσυνείδητα ή ασυνείδητα έδωσαν πίστη σε μια ακόμα απάτη επίορκων επιστημόνων και φαρμακοβιομηχανιών. Η καχυποψία μας προς τη "νέα γρίπη" πρέπει να ενισχυθεί από 3 λόγους:

1. Τη νέα νόσο την ανακοίνωσαν όχι οι επιστήμονες αλλά οι πολιτικοί.

2. Η μετοχή της εταιρείας Roche που βγάζει το tamiflu χτύπησε limit up στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

3. Η εν λόγω γρίπη εξαπλώθηκε με ιλλιγγιώδη ταχύτητα από τη μια μέρα στην άλλη σ' όλον τον πλανήτη

Παρακάτω παραθέτω το URL ένός διαφωτιστικού άρθρου από το διαδικτυακό περιοδικό Ελεύθερη Έρευνα. Το άρθρο είναι αφαιρετικό, σε σημείο που κάποιοι να το βρουν απλουστευτικό, καταδεικνύει όμως την κρυμμένη ιδεολογία και τα βαθύτερα πολιτικά κίνητρα των περί ων ο λόγος "νοσολόγων". Πολλά ευχαριστώ στην Ερινύα που μας το υπέδειξε. Διαβάστε επίσης και το άρθρο του Θοδωρή Γιάνναρου, μοριακού-πυρηνικού βιολόγου, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή εφημερίδα Ζούγκλα.